Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Wout Gooris Trio & Chisholm/Vann – Some Time

CD-RECENSIE

Wout Gooris Trio & Chisholm/Vann – Some Time
bezetting: Wout Gooris piano, Nathan Wouters contrabas, Stijn Cools drums, Erwin Vann tenorsaxofoon, Hayden Chisholm altsaxofoon
opgenomen: 8 & 9 juli 2016, Audioworks
uitgebracht: maart 2018
label: eigen beheer 
aantal stukken: 8
tijdsduur: 49’47
website: www.woutgooris.com
door: Georges Tonla Briquet


Pianist Wout Gooris beweegt zich zowel in kringen waar filmische soundscapes en sfeerscheppingen de toon voeren (Book of Air vvolk, Winther) als daar waar er ook al eens uit de band mag gesprongen worden (Roselien, Black Mango). Met zijn eigen trio laveert hij handig tussen deze verschillende werelden.

Een succesvolle aanpak blijkt, want in 2015 kaapte Wout Gooris met zijn trio de fel begeerde prijs Jong Jazztalent Gent weg. Een jaar later presenteerde hij tijdens Gent Jazz Festival zijn nieuw project met naast vaste kompanen Nathan Wouters (contrabas) en Stijn Cools (drums) nu ook saxofonisten Erwin Vann (helaas zelf veel te weinig op de voorgrond de laatste jaren) en Hayden Chisholm. 

Het leverde een meer dan boeiend concert op. Nu is er tevens de cd. Een bespiegelende stijloefening zoals dat heet.De titel van de openingstrack, ‘Fata Morgana’, is in elk geval raak gekozen. Het ingetogen gezamenlijk samenspel van altsaxofoon en piano glijdt langzaam voorbij. De soundtrack voor een wazig decor zonder scherp afgelijnde contouren. Dat verandert meteen bij het tweede nummer. Een paar pionnen worden naar voor geschoven en de actie kan stilaan beginnen. Pianist en saxofonist trekken op verkenning met in hun kielzog de rest van het gezelschap. Behoedzaam nemen ze elke draai, elkaar continu ondersteunend. Het levert een eerste paar pittige taferelen maar de vijf helden blijven cool.

Uiteindelijk blijken ze terechtgekomen in een omgeving waar zich geen echt wilde taferelen afspelen. Een heuse actiefilm wordt het nooit, wel een contemplatieve beschouwing over tijd en ruimte. Toch wordt het op bepaalde punten heel spannend, vooral in ‘Rêver’ en ‘Lullaby’. Die paradox tussen titels en inhoudelijke actie wijst op de dualiteit van de hele opzet. Na verschillende beluisteringen lijkt niets wat het was en ben je verplicht van voor af aan te beginnen om alles terug af te toetsen. Het maakt er ‘Some Time’ des te interessanter door. Gooris leverde hiervoor alle verhaallijnen. Wout Gooris Trio & Hayden Chisholm / Erwin Vann
Gent Jazz Festival 2016.


© Jazzenzo 2010