Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Noah Preminger - Genuinity

CD-RECENSIE

Noah Preminger - Genuinity
bezetting: Noah Preminger tenorsaxofoon, Jason Palmer trompet, Kim Cass contrabas, Dan Weiss drums
opgenomen: 15 september 2017, Systems Two Recording Studios, Brooklyn, New York
uitgebracht: 9 maart 2018
abel: Criss Cross Jazz
aantal stukken: 9
tijdsduur: 62’58
website: www.noahpreminger.com - www.crisscrossjazz.com
door: Cyriel Pluimakers


Met blazers als Kamasi Wasington en Shabaka Hutchings lijkt de jazz voor de zoveelste keer aan een retro-fase begonnen. Het naspelen van John Coltrane en Sonny Rollins lijkt op de korte termijn commercieel aantrekkelijk, maar leidt op de langere termijn rechtstreeks naar een artistieke valkuil.

In deze context is het een verademing om een fris geluid te horen van een tenorsaxofonist met een geheel eigen aanpak: de 30-jarige Noah Preminger. Een Amerikaanse blazer die inmiddels tien albums op zijn naam heeft staan, maar tot op heden – vreemd genoeg -onderbelicht is gebleven.

Voor het Nederlandse Criss Cross Jazz ging hij vorig jaar de fameuze Systems Two Studio’s in New York in om opnames te maken met een pianoloos kwartet met trompettist Jason Palmer, contrabassist  Kim Cass en drummer Dan Weiss. Een ensemble dat letterlijk overloopt van energie en ideeën.

Alle composities zijn afkomstig van Preminger zelf en variëren van uptempo en ballad tot doortastend gespeelde blues. Hij beschikt over een warme en volle toon die een actueel antwoord vormt op de majestueus klinkende tenorsaxofonisten van weleer. Trompettist Palmer vormt in de frontline een perfecte partner, die de bandleider voortdurend van repliek dient. Contrabassist Cass en drummer Weiss zijn een weldadig ritmetanden, dat beide solisten voortstuwt en inspireert. 

Het stevige openingsnummer ‘Halfway To Hartford’ zet meteen de toon voor de rest van de productie. Funkelementen vinden we in ‘Mad Town’ en curieus is de 6/4 maat in ‘TS And Her Spirit’. A.H., dat met een spannende drumsolo start, is een hommage aan de in april 2017 overleden Alan Holdsworth, de grote vernieuwer van de elektrische gitaar. Een melancholieke gospelsong vormt de kern van ‘My Blues For You’. Aan de vooruitstrevende muziek van Ornette Coleman refereert ‘Walking On Eggshells’, een nummer vol onverwachte wendingen.

Groots is de a capella intro van het slotnummer ‘Acknowledgement’ waarin Preminger samen met trompettist Palmer laat horen hoe je anno nu spirituele jazz kunt spelen zonder Coltrane na te doen. ‘Genuinity’ is een album dat letterlijk vraagt om herhaaldelijke beluistering, want steeds ontdek je weer iets nieuws in deze verrassende muziek. Een authentiek geluid binnen een wereld vol na-apers.Beluister dit album via Spotify.Noah Preminger  - Halfway To Hartford


© Jazzenzo 2010