Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Compositieopdracht North Sea Jazz voor Philipp RĆ¼ttgers

25 apr - De compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival gaat dit jaar naar de in Amsterdam woonachtige Duitse pianist en componist Philipp Rüttgers. De sprookjes van Hans Christian Andersen zullen daarin centraal staan.Pianist en componist Philipp Rüttgers.Philipp Rüttgers (1981) speelt in het KAMA Quartet en is bandleider van Phat Cool Bigband en Phil’s Music Laboratory waarmee hij in 2016 op North Sea Jazz stond en waarvan twee albums verschenen. Rüttgers studeerde aan het Arnhem ArtEZ Conservatorium waar hij nu lesgeeft.

Andersen Uncensored
Rüttgers zocht voor de compositieopdracht inspiratie in de boeken die hij in zijn jeugd las en kwam uit bij de sprookjes van de Deense schrijver Hans Christian Andersen (1805 - 1875). Daaruit vloeide de compositie 'HC Andersen Uncensored' die Rüttgers 13 juli in de Madeira-zaal van North Sea Jazz zal uitvoeren met een nieuw kwintet bestaande uit musici die hun achtergrond hebben in de jazz, klassiek, impro, elektronische en Indiase muziek, te weten Heidi Heidelberg, Oene van Geel, Mark Schilders en Jörg Brinkmann.

Rijkdom
De jury bestaande uit Gijsbert Kamer (journalist de Volkskrant), Cyriel Pluimakers (programmeur, journalist, VIP) en Kim Bloem (programmeur North Sea Jazz) kozen unaniem voor Philipp Rüttgers vanwege diens 'grote rijkdom aan ideeën en zijn kleurrijke, dynamisch gevarieerde compositiestijl die voorzien is van interessante ritmen'. 

North Sea Jazz Festival vindt plaats in de Rotterdamse Ahoy van 13 tot en met 15 juli. Het volledige programma is te vinden via onderstaande link.Zie ook:


© Jazzenzo 2010