Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nicolas Masson - Travelers

CD-RECENSIE

Nicolas Masson - Travelers
bezetting: Nicolas Masson tenor- en sopraansaxofoon, klarinet; Colin Vallon piano; Patrice Moret contrabas; Lionel Friedli drums
opgenomen: april 2017
uitgebracht: 16 februari 2018
label: ECM Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 50’14
website: www.nicolasmasson.com - www.ecmrecords.com
door: Mathijs van den BergNa twee platen met het trio Third Reel, nam de Zwitserse blazer Nicolas Masson een album op met muzikanten waarmee hij onder de naam ‘Parallels’ al twaalf jaar muziek maakt: Colin Vallon en Patrice Moret van het Colin Vallon Trio en drummer Lionel Friedli. Het zijn dus mannen die goed op elkaar zijn ingespeeld. Vallon speelt nu geen Fender Rhodes, maar piano.

Masson schreef alle nummers van ‘Travelers’. Het is een overwegend rustig album geworden, waarop het begeleidende trio zich over het algemeen dienstbaar opstelt. Boven de subtiele ritmes en ondersteunende pianopartijen kan Masson zijn lyrische patronen leggen. Door afwisselend tenor-, sopraansaxofoon en klarinet te bespelen zorgt hij voor meerdere kleuren.

‘Gagarine’ en ‘Fuchsia’ worden gedragen door zijn zuivere en wat weemoedige toon. ‘Almost Forty’ begint met mooi samenspel van piano, contrabas en drums, waarbij vooral de melodieuze partijen van Moret opvallen. Masson zet pas over de helft van het nummer in. Op ‘The Deep’ borrelt er onder de kalme golfslag van Vallons piano van alles in de diepte. Friedli roffelt er onheilspellend op los en Masson zorgt voor geheimzinnige accenten. ‘Travelers’ heeft weer een heerlijke flow.

‘Philae’ wordt getypeerd door tempowisselingen. Het is een van de meer toegankelijke nummers op de plaat, waarop Vallon alle ruimte krijgt. Zijn mooie ronde spel zorgt zoals steeds voor extra warmte en zeggingskracht. ‘Wood’ en ‘Blurred’ zijn opnieuw abstracte klankschilderijen. De muzikale reis die het album moet verbeelden, wordt afgesloten met ‘Jura’, waarop lekker los geïmproviseerd wordt en dat de luisteraar, thuisgekomen, ontspannen achterlaat.Beluister dit album via Spotify.Nicolas Masson - Travelers


© Jazzenzo 2010