Peter Guidi, gepassioneerd muzikant en docent
IN MEMORIAMdoor: Cyriel Pluimakers
Peter Guidi verkondigde met hartstocht de jazztraditie.
Foto © Ferry Knijn.
Afgelopen dinsdag overleed jazzmusicus Peter Guidi aan de gevolgen van de ziekte Creutzfeldt-Jacob. Hij werd 68 jaar. Guidi werd in Schotland geboren uit Italiaanse ouders en begon zijn carrière als autodidact in Italië. Sinds het midden van de jaren tachtig woonde hij in Amsterdam en vormde hij een spil in de lokale jazzscene. Niet alleen was hij een formidabele altsaxofonist en fluitist, ook was hij een begenadigd docent. Hij stond aan de wieg van het inmiddels vermaarde Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Inmiddels bekende muzikanten als Benjamin Herman en Joris Roelofs vonden er hun weg naar het podium.
Jazztraditie
Guidi was een echte vertegenwoordiger van de jazztraditie, een boodschap die hij met hartstocht kon verkondigen. Bebop, hardbop en swing vertegenwoordigden voor hem de echte jazz, freejazz en impro beschouwde hij als een bijproduct. Op meetings in het oude Bimhuis aan de Oude Schans kon hij fors uitpakken over de hoeveelheid geld en aandacht die toeging naar deze scene. Guidi geloofde in musici als Charlie Parker, Cannonball Adderley en Phil Woods. Met baanbrekers als Ornette Coleman, Misha Mengelberg, Maarten Altena en Willem Breuker had hij niets.
Op zijn altsaxofoon kon hij de muziek letterlijk in vuur en vlam zetten. Als Guidi speelde was het altijd menens en als je je ogen dicht deed hoorde je de glorietijd van de jazz terug. Wanneer hij fluit speelde hoorde je een ander deel van zijn muzikale persoonlijkheid: zijn lyrische kant.
Docent
Misschien nog het meeste succes had hij als gepassioneerd docent aan de Muziekschool Amsterdam. Met hartstocht trok hij er de jazzafdeling en hij wist aan meerdere generaties het belang van deze muziekstijl over te dragen. Hij was medeoprichter van het Junior Jazz College, een samenwerking tussen de muziekschool en het Conservatorium van Amsterdam. Vele ensembles – van klein tot groot - zagen onder zijn bezielende leiding het licht: Jazz Kidz, Jazz Juniors, Jazz Generation en de Jazz Focus Big Band. Zijn Jazzmania Big Band sleepte zo’n dertig prijzen in de wacht. Voor Guidi was dit genre een levensfilosofie en graag nam hij zijn pupillen mee naar huis om pasta voor ze te koken en naar muziek te luisteren. Jazz was voor hem niet alleen muziek maken maar ook een levensfilosofie: naar elkaar leren luisteren, kunnen omgaan met onverwachte situaties, voor elkaar opkomen en leiderschap vertonen als het nodig is. In 2015 nam hij een groep leerlingen mee naar New York, het Mekka van dit genre, om de echte vibes te voelen.
Eerbetoon
Zijn bijdrage aan het muziekleven bleef niet onopgemerkt: in 2010 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Diverse malen worden zijn orkesten uitgenodigd voor North Sea Jazz en diverse andere jazzfestivals. Want wat is er mooier dan jonge musici te zien excelleren in een bigband die klinkt als een klok. Een prestatie die leidt tot optredens op festivals in Zuid-Afrika en Mexico. Amper een week geleden is het dat er een club musici voor zijn woning in de Amsterdamse Pijp een concert gaf, een spontane hulde aan een begenadigd docent. Een musicus waarvan we ons misschien nu pas realiseren hoe belangrijk hij is geweest voor de toekomst van de Nederlandse jazz.
Peter Guidi & Jazzmania Big Band - Salute To The Flute
Bimhuis Amsterdam, 2003