Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Miles Davis & John Coltrane - The Final Tour

CD-RECENSIE (4 CD-BOX)

Miles Davis & John Coltrane - The Final Tour / The Bootleg Series vol. 6
bezetting: Miles Davis trompet, John Coltrane tenorsaxofoon, Wynton Kelly piano, Paul Chambers contrabas, Jimmy Cobb drums
opgenomen: 21 maart 1960, Olympia, Parijs en 22 maart 1960 Konzerthuset, Stockholm. Onderdeel van de Jazz At The Philharmonic European Tour
uitgebracht: 23 maart 2018
label: Columbia Legacy
aantal stukken: 20
tijdsduur: 3:40:41 (4 cd-box)
website: www.legacyrecordings.com
door: Cyriel Pluimakers


Begin 1960 ging Miles Davis met zijn kwintet op Europese tournee, als onderdeel van het reizende Jazz At The Philharmonic festival. Naast de trompettist was John Coltrane de grote smaakmaker.

Het had moeite gekost om de tenorsaxofonist mee te krijgen, maar impresario Norman Granz had hem op het laatst weten te overtuigen. Coltrane verkeerde al in een nieuwe fase en maakte vooruitstrevender muziek dan Davis. Het kwintet liet tijdens hun rondgang langs de grote Europese steden een ronduit verpletterende indruk achter. Jarenlang circuleerden er vele bootleg uitgaves, eerst op vinyl en later op cd. Alle muziek die nu als volume 6 verschijnt op The Bootleg Series zag al eerder het licht. Maar nog nooit werd er zoveel aandacht besteed aan de remastering, want die is echt van fabelachtige kwaliteit. In alle gevallen gaat het om radio-opnames, waarin we het kwintet in volle glorie horen.

Voor het publiek moet het ensemble een enorme impact gehad hebben, sterker nog: het is voorstelbaar dat de furieus spelende Coltrane ongeveer een aardschok veroorzaakt heeft. Gespeelde nummers als ‘All Of You’, ‘On Green Dolphin Street’, ‘Round Midnight’, ‘Oleo’ en ‘Walkin’, vormen bekende kost. Maar de tenorsaxofonist laat in zijn improvisaties geen enkele muzikale mogelijkheid onbenut: dubbeltonen, flageoletten en ‘verkeerde’ noten vliegen je om de oren. Daarnaast bevat de uitgave live-versies van ‘So What’ en ‘All Blues’, composities die deel uitmaakten van ‘Kind Of Blue’, het beroemde album dat toen in Europa nog niet verkrijgbaar was. 

Davis speelt nog traditioneel en is nog bepaald niet toe aan de avontuurlijke fase, waarin hij een paar jaar later terecht zou komen in zijn nieuwe kwintet met Wayne Shorter, Herbie Hancock en Tony Williams. Met deze degelijke en soepele ritmesectie – pianist Wynton Kelly, contrabassist Paul Chambers en drummer Jimmy Cobb - blijft hij keurig binnen de vastgestelde lijnen. Lange en lyrische noten, met open of gedempte trompet, vormen het hoofdkenmerk van zijn spel. Bij Coltrane proef je het voorstadium van de grensverleggende muziek die hij met zijn legendarische kwartet korte tijd later gaat maken. Een aanzet tot zijn exploraties in klassiekers als ‘Chasin’ The Trane’ en ‘Impressions’. Artistieke uitingen waarin de grote vernieuwer letterlijk en figuurlijk tot het gaatje gaat. 

Deze confrontatie tussen traditie en innovatie maakt de 4-cd box tot een van de meest boeiende uitgaves uit de geschiedenis van de jazz. Een soort bonus vormt het Zweedse radio-interview met Coltrane dat de uitgave afsluit.Beluister de 4-cd box via Spotify.


© Jazzenzo 2010