Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ruben Machtelinckx / Frederik Leroux – When The Shade Is Stretched

CD-RECENSIE

Ruben Machtelinckx / Frederik Leroux – When The Shade Is Stretched
bezetting: Ruben Machtelinckx banjo, gitaar; Frederik Leroux banjo, harmonium, piano, percussie, synthesizer
opgenomen: juni en september 2017, Brussel en Gent
uitgebracht: 14 november 2017
label: Aspen
aantal stukken: 13
tijdsduur: 43’50
website: www.rubenmachtelinckx.com -  www.aspenedities.com
door: Georges Tonla Briquet


Gitaristen Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux vullen ieder solo een plaatkant op deze vinyluitgave ‘When The Shade Is Stretched’.

Ruben Machtelinckx (1986) is de laatste jaren enorm actief en ontwikkelde een totaal eigen stijl waarbij hij blijft zoeken naar minimalistische composities in een steeds wisselende context. De plaattitel weerspiegelt perfect het geluidsdecor dat hier gepresenteerd wordt. In een vorm van slow motion wordt ruimte stilaan opgevuld met uitgetrokken structuren waarbij details het verschil maken. Dat hij zowel gitaar als banjo speelt (soms tegelijkertijd dankzij de wondere wereld van loops), leidt tot meer dieptegang zonder dat het te gelaagd dreigt te worden. De intimiteit wordt behouden terwijl er trapsgewijs een steeds meer onderliggende spanning opgebouwd wordt mede door haast onhoorbare effecten. Niet toevallig zijn er titels als ‘One Morning’, ‘Ten Years Later’, ‘Mirror Men’ en ‘Open’.

Frederik Leroux (1980) creëert op zijn beurt een heel open sfeer. Op de hoes staat weliswaar vermeld dat naast banjo ook harmonium, percussie, piano en synth gebruikt worden maar die ingrepen zijn tot een uiterst minimum beperkt. Een soundtrack voor een verhaal dat zich afspeelt in een ghosttown in de buurt van Paris, Texas (inclusief zandstormeffecten) en waar creaturen rondsluipen recht uit ‘Twin Peaks’ en ‘Eraserhead’. Vooral de repetitieve patronen hebben een haast verstikkende uitwerking. Ook hier weer verhalende titels als ‘The Faerie Queene’, ‘Dawn’, ‘I Lock My Door Upon Myself’ en ‘Woman On A Rocking Horse’. 

Tweemaal een onconventionele focus op banjo, wars van elk archetype en met zeer uiteenlopend eindresultaat. Wederom uitgebracht met uitklapbare hoes. Het artwork is deze keer van Charif Benhelima, geplukt uit zijn reeks ‘Harlem on my mind- I was I am’. 


© Jazzenzo 2010