Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Laurent De Wilde – New Monk Trio

CD-RECENSIE

Laurent De Wilde – New Monk Trio
bezetting: Laurent De Wilde piano, Jérôme Regard contrabas, Donald Kontomanou drums
opgenomen: april 2017, Studio Besco (FR)
uitgebracht: 1 februari 2018
label: Gazebo
aantal stukken: 12
tijdsduur: 49’59
website: www.laurentdewilde.com
door: Georges Tonla BriquetIn de nasleep van 100 jaar Monk verscheen nog het eerbetoon van de Frans-Amerikaanse pianist en auteur Laurent De Wilde.

Een nieuwe verfrissende kijk op het werk van Thelonious Monk? De vraag stellen is ze beantwoorden voor Laurent De Wilde. Twintig jaar na de biografie die hij schreef over Monk, bewijst hij dat diens composities onverslijtbaar blijken en nog steeds een inspiratiebron kunnen vormen voor heel uiteenlopend vertier.

De sleutel van De Wilde zijn vernieuwde interpretaties: andere tempo’s, vormwijzigingen en harmonieën (gedeeltelijk) overhoop halen. Met contrabassist Jérôme Regard en drummer Donald Kontomanou vormt hij al jaren het trio Over The Clouds. Dat helpt ook natuurlijk.

‘New Monk Trio’ opent verrassend met een luchtig en dansbaar ‘Misterioso’ gedrenkt in een bluesy nachtclubsfeertje waarbij de baslijn onweerstaanbaar verslavend klinkt. Net als de sigaret en de whisky die hier bij horen. Een introductie die je meteen verstomd achterlaat. Al even fascinerend gaat het verder met ‘’Round Midnight’ en weer die bas die als duistere dealer een verslavend goedje verhandelt. ‘Pannonica’ is het moment om een cocktail aan te bieden met als basisingrediënten bop en swing. Op de latin klanken van ‘Monk’s Mix’ is het ogenblik aangebroken van de quizvraag. Herken de citaten van de verschillende nummers die hier in verwerkt worden. Met zijn eigen compositie ‘Tune For T’ linkt De Wilde Monk aan de beginselen van stride maar met een vette knipoog. Met de smachtende versie van ‘Reflections’ haalt het trio iedereen over de lijn voor zover dit nog niet gebeurde.

In totaal twaalf uiteenlopende belichtingen van Monk. Fascinerend over heel de lijn maar vooral ook opnieuw een bewijs dat de echte Monk ongrijpbaar blijft.Beluister dit album via Spotify.Laurent De Wilde – New Monk Trio


© Jazzenzo 2010