Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kruidkoek

CD-RECENSIE

Kruidkoek
bezetting: Tijmen Kooiker gitaar; Nick Feenstra altsaxofoon; Reindert Kragt basgitaar; Bram Knol drums
uitgebracht: 29 maart 2018
label: Spicecake Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 33’01
website: www.kruidkoek.com
door: Erno Elsinga
Het woord ‘garage’ voor een genre impliceert tomeloze muziek die recht uit het hart gespeeld wordt. De opnamestudio is slechts een hulpmiddel en het volume doorgaans hard. De energieke garagejazz van de Nederlandse groep Kruidkoek voldoet aan alle voorwaarden.

Na vier jaar en twee EP’s klinkt het kwartet twintigers op hun gelijknamige debuutalbum hecht en krachtig. De basis van rock met invloeden uit de jazz wordt door de conservatoria-alumni met een primitieve gretigheid neergezet, maar aan alles is te horen dat de heren niet rucksichtslos te werk zijn gegaan. De twaalf eigen stukken die in dik een half uur door je kamer razen zijn elk voorzien van knappe arrangementen. Aanstekelijke riffs, zorgvuldige opbouw, snelle tempowisselingen, georganiseerde chaos en furieuze solo’s doen verlangen de band live aan het werk te zien.

Gitarist Tijmen Kooiker, altsaxofonist Nick Feenstra, basgitarist Reindert Kragt en drummer Bram Knol vertalen hun vakmanschap naar ongetemd speelplezier, waarin naar eigen zeggen Tarantino-achtige invloeden zijn verwerkt. De snelle aaneenschakeling van ideeën waarbij de onderlinge chemie hoogtij viert in een obscure mix van jazz en rock, verdient alle lof. 

Albumpresentatie: 29 maart Hedon Zwolle, 31 maart Concerto Amsterdam, 2 april Easter Jazz Nijmegen.
Kruidkoek – Pardon mevrouw uw snor staat in brandKruidkoek - Zetmeel


© Jazzenzo 2010