Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jakob Bro - Returnings

CD-RECENSIE

Jakob Bro - Returnings
bezetting: Jakob Bro gitaar; Palle Mikkelborg trompet, flugelhoorn; Thomas Morgan contrabas; Jon Christensen drums
opgenomen: juli 2016, Rainbow Studio, Oslo
uitgebracht: 23 maart 2018
label: ECM
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41’45
website: www.jakobbro.com - www.ecmrecords.com
door: Mathijs van den Berg‘Returnings’ is het samenwerkingsverband tussen de Deense gitarist Jakob Bro en diens landgenoot Palle Mikkelborg, de legendarische trompettist en componist die onder meer samenwerkte met Dexter Gordon, Terje Rypdal en Miles Davis voor wiens plaat ‘Aura’ hij alle composities schreef en arrangeerde. Bro wordt zoals altijd begeleid door Thomas Morgan op contrabas, terwijl oude rot Jon Christensen terug is op drums.

Net als op zijn eerdere platen horen we fraaie, ingetogen soundscapes, die nu van een extra laag worden voorzien door de lyrische partijen van Palle Mikkelborg. Zijn zachte, omfloerste klanken versterken de dromerige sfeer die Bro’s muziek altijd ademt, zoals in de weemoedige opener ‘Oktober’. Heel mooi. In het daaropvolgende ‘Strands’, horen we een dialoog tussen gitaar en trompet, de ritmesectie is vooral begeleidend. Op ‘Song For Nicolai’ zorgt Christensen juist voor opvallende accenten, overigens zonder dat het uitbundig wordt.

‘View’ werd gecomponeerd door Mikkelborg en is met achteneenhalve minuut - van de ruim veertig minuten die ‘Returnings’ telt - het langste nummer van het album. Je hoort hierop mooi samenspel tussen gitaar en contrabas, waarvan de klanken prachtig versmelten. Mikkelborg klinkt hier meer weerbarstig wat het stuk bite geeft. ‘Lyskaster’ is dan weer dromerig met een bijzonder fraaie melodielijn. Ook op ‘Hamsun’ wordt subtiel en ingetogen gemusiceerd. Dan dringt weer het gevoel op dat je vaak bij Bro hebt: schitterende muziek, maar het kabbelt een beetje voort. 

Gelukkig komt daarna ‘Returnings’ dat Bro samen met Mikkelson schreef en dat veruit het interessantste nummer van de plaat is. Hierop laat Bro zijn gitaar – relatief weliswaar – even scheuren. De gitaar klinkt vervormd, de trompet vervreemdend. Het is jammer dat er niet meer van dit soort stukken te horen zijn. Het album sluit weer kalm af met het korte ‘Youth’. De conclusie is dat Mikkelborgs bijdragen de meerwaarde vormen van opnieuw een warm klinkend en smaakvol album.
Beluister het nummer ‘Lyskaster’
Jakob Bro - Returnings


© Jazzenzo 2010