Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Oorlogsverhaal Kid Dynamite in Rotterdams theater

5 mrt - De markante rol die de Surinaamse musicus en tenorsaxofonist Arthur Parisius, beter bekend als Kid Dynamite, speelde in de onverzettelijke jazzscene in bezet Rotterdam, is bewerkt tot een muziektheatervoorstelling voor families met kinderen in de leeftijd van acht jaar en ouder. In april en mei te zien in Theater Walhalla.De Surinaamse tenorsaxofonist Kid Dynamite.De makers van The Kid Dynamite Story willen de geschiedenis van Kid Dynamite (1911 - 1963) tot leven brengen en kinderen ervan bewust maken dat wat zij op het nieuws zien ooit ook hier gebeurde: niet alleen om te herdenken, maar vooral ook om te overdenken. Vervolging en discriminatie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de sfeer bepaalden, zijn nog steeds herkenbare thema’s.

Illegaal
Kid Dynamite kwam in 1928 illegaal naar Nederland. Tijdens de oorlogsjaren - waarin jazz door de Duitsers verboden werd - maakte de tenorsaxofonist furore in Negro Palace Belvédère, het huidige Café Belvédère. De Surinamer in een blanke maatschappij speelde er onder meer met Boy Edgar en Teddy Cotton. Jazz werd toen vooral gezien als volksmuziek van Noord-Amerikaanse negers.

Het script van The Kid Dynamite Story is geschreven door Bram Klein, de regie is in handen van Hans Thissen. Het project is onderdeel van Vrede & Vrijheid, een tweejaarlijkse herdenking van WO II geïnitieerd door Theater Walhalla dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot de roemruchte club Belvédère. Bart Wijtman is verantwoordelijk voor de muziek, die live wordt uitgevoerd.


© Jazzenzo 2010