Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Sylvie Courvoisier Trio – D’Agala

CD-RECENSIE

Sylvie Courvoisier Trio – D’Agala 
bezetting: Sylvie Courvoisier piano, Kenny Wollesen drums, Drew Gress contrabas
opgenomen: 22 juni 2017
uitgebracht: 19 januari 2018
label: Intakt
aantal stukken: 9
tijdsduur: 54’15
website: www.sylviecourvoisier.com - www.intaktrec.ch
door: Georges Tonla BriquetSylvie Courvoisier, Kenny Wollesen en Drew Gress zijn drie kameleons uit de improvisatiescene die op ‘D’Agala’ aan de hand van negen eerbetonen precies doen wat van hen verwacht kan worden: verrassen.

Pianiste Sylvie Courvoisier componeerde de negen stukken opgedragen aan onder meer Antoine Courvoisier, Ornette Coleman, Simone Veil, Geri Allen, Irène Schweizer en John Abercrombie. Negen sterke persoonlijkheden met elk hun domein, gaande van jazz en plastische kunsten tot literatuur en politiek. Toch stappen de drie uitvoerders niet in de open valkuil van method acting. Ze behouden ieder hun eigen muzikale identiteit maar accentueren, zoomen in en vergroten uit wat voor hen belangrijk lijkt.

Een niet voor de hand liggend gegeven, te vergelijken met een boek dat verfilmd wordt en waarbij iedereen op zoek gaat om zijn eigen ingebeelde en geliefkoosde karakteristieken terug te vinden. In het geval van ‘D’Agala’ is dat zo goed als onmogelijk. Wel is het net geen uur genieten van een luisterspel met drie hoofdpersonages die veel te vertellen hebben. 

Courvoisier versiert, vertelt, lokt uit en legt percussieve en syncopische accenten. Slagwerker Kenny Wollesen benadrukt haar verhaallijnen maar buigt ze tevens regelmatig om volgens zijn inspiratie. Contrabassist Drew Gress lijkt aanvankelijk de meest schuchtere en teruggetrokken rol te spelen maar zonder zijn trefzeker spel zouden de verhalen totaal anders klinken. In het titelstuk krijgt hij zijn verdiend moment in de schijnwerpers. De vrijheid van elkeen staat voorop terwijl je het totaalgeluid van een trio hoort. 

In totaal negen non-conformistisch en experimentele muzikale biografieën op het snijpunt van hedendaags, improvisatie en avant-garde.Beluister dit album via Spotify.


© Jazzenzo 2010