Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompettist Rini Swinkels (53) overleden

3 mrt - Trompettist, arrangeur en bandleider Rini Swinkels is vrijdag 2 maart op 53-jarige leeftijd onverwacht overleden. Swinkels speelde in bekende bigbands en ensembles, gaf les en was een geliefd sessiemuzikant.Rini Swinkels, 1964 - 2018.Rini Swinkels vormde van 2000 tot en met 2006 met Angelo Verploegen de trompetsectie in Martin Fondse Groove Troopers. Met dat orkest speelde hij op North Sea Jazz en werd een tournee door Zuid-Afrika gemaakt. Door de jaren heen maakte Swinkels deel uit van zo'n vijftig orkesten waaronder Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Nueva Manteca, Cubop City Big Band en Millennium Jazz Orchestra waarmee hij de cd 'Specially Arranged For Fay' met Fay Claassen opnam (2007). Met The Glenn Miller Orchestra reisde Swinkels jarenlang door Europa.

Ook was Swinkels bandleider van Dual City Concert Band, de huisbigband van Jazzpodium de Tor in Enschede, en was hij repetitor van The Holland Big Band onder leiding van Loet van der Lee.

Swinkels stond bekend als een gedreven en betrokken muzikant en een geweldige lead-trompettist. In zijn lessen en workshops deelde hij een speciale ademhalingstechniek die hij ontwikkelde voor trompetspel.


© Jazzenzo 2010