Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Josse van der Schaft Trio - Hollow

CD-RECENSIE

Josse van der Schaft Trio - Hollow
bezetting: Josse van der Schaft piano; Tijs Klaassen contrabas; Augustas Baronas drums
opgenomen: 25 & 26 juni 2017, Fattoria Musica Studio
uitgebracht: 2 februari 2018
label: Fattoria Musica Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 42’40
website: www.jossevanderschaft.com - www.fattoriamusica.de
door: Erno ElsingaAfgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, presenteert pianist Josse van der Schaft (1992) zijn debuutalbum ‘Hollow’. Een perfect uitgebalanceerd album waarin invloeden uit de twintigeeuwse klassieke muziek en meesters van nu omgezet worden naar een eigen en hedendaags idioom.

Van der Schaft is een pupil van Harmen Fraanje. Diens invloed is zeker terug te horen in de zorgvuldig opgebouwde composities van de Amsterdammer, maar roepen tevens herinneringen op aan het vroege werk van Brad Mehldau. Met de ernst van de klassieke muziek in het achterhoofd drapeert Van der Schaft zijn fragiele maar zelfverzekerde melodielijnen speels over een expressief akkoordenspel. Bedachtzame spanning en luchtigheid houden de intense stukken fraai in evenwicht waarbij de lyriek vol voor het voetlicht treedt.

Niet in de laatste plaats dankzij contrabassist Tijs Klaassen (tweemaal winnaar Prinses Christina Concours) en de uit Litouwen afkomstige drummer Augustas Baronas. Generatiegenoten die perfect aanvoelen waar Van der Schaft de mosterd haalt. Vooral het ingetogen vrije spel van Baronas geeft extra kracht aan de subtiel schuivende akkoorden waardoor het trio heerlijk organisch klinkt.

Met het vizier gericht op de toekomst vertaalt Josse van der Schaft techniek en visie naar sprankelende composities verpakt in een eigentijds geluid zonder opsmuk. Een verrassend en beloftevol debuut. Opgenomen in de fameuze Duitse Fattoria Musica Studio en uitgebracht door het gelijknamige label.Beluister dit album via SpotifyJosse van der Schaft Trio - Celiaans


© Jazzenzo 2010