Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

John Stowell / Ulf Bandgren Quartet – Night Visitor

CD-RECENSIE

John Stowell / Ulf Bandgren Quartet – Night Visitor
bezetting: John Stowell gitaar, Ulf Bandgren gitaar, Bruno Raberg contrabas, Austin McMahon drums
opgenomen: mei 2016, Soundsphere II Studio, Boston
uitgebracht: 17 november 2017
label: Origin Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 63’47
website: johnstowell.com - ulfbandgren.com - originarts.com
door: Georges Tonla BriquetHet album ‘Night Visitor’ is een ontmoeting van de gitaristen John Stowell en Ulf Bandgren die niet uitmondt in pirouettes en technische hoogstandjes, maar leidt tot een soundtrack voor een nachtelijke stadswandeling.

De Amerikaanse gitarist John Stowell en zijn Zweedse collega Ulf Bandgren spelen al meer dan tien jaar op regelmatige basis samen. Hun vorige cd ‘Throop’ dateert uit 2012. Voor deze opname kregen ze extra ondersteuning van contrabassist Bruno Raberg en slagwerker Austin McMahon.

‘Night Visitor’ is een overwegend ingetogen onderonsje met het accent op warme melodielijnen. Toch halen beide gitaristen ook snedig uit, zoals in het titelstuk. In ‘Ode To Spring’ is het de ritmesectie die voor een voortdurend bewegende achtergrond zorgt terwijl de twee hoofdprotagonisten rustig hun ding doen op de voorgrond. Het album wordt afgesloten met het speelse en vlotte ‘Early Five’. 

Geen baanbrekende of revolutionaire verrassingen op deze ‘Night Visitor’, wel uiterst genietbare clubjazz van het rustige type en met de nodige flair gebracht. Stilistisch leunen Stowell en Bandgren heel dicht tegen elkaar aan. De synergie tussen de twee is haast naadloos. Toch wordt er niet geaarzeld elkaar met regelmaat uit te dagen, zij het zonder extreem dramatische wendingen. Voor wie referenties wil, zijn Larry Coryell en Jim Hall de meest voor de hand liggende namen.


© Jazzenzo 2010