Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ensemble Jasper Blom van on-Nederlands hoog niveau

CONCERTRECENSIE. Jasper Blom Quartet & Nils Wogram, TivoliVredenburg Utrecht, 8 februari
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Het kwartet van tenorsaxofonist Jasper Blom vormt een van de meest avontuurlijke ensembles van de actuele Nederlandse jazz. De band met gitarist Jesse van Ruller, contrabassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink behoort zonder meer tot de top van de scene. Met deze bezetting bracht Blom inmiddels vier enthousiast ontvangen cd’s uit en als we hem moeten geloven gaan er nog vele volgen.

  
Jasper Blom, Nils Wogram en Jesse van Ruller op het podium van Cloud Nine in Utrecht.

Blom is een blazer die zijn spel voortdurend ontwikkelt en in elke solo het nodige risico neemt. Als componist mijdt hij alle clichés: je zult hem niet snel een blues of overbekende bebop-licks horen spelen. Hij heeft zich ontwikkeld tot een muzikale onderzoeker van hoog niveau die in zijn medemusici de ideale reisgenoten heeft ontdekt. Zijn oeuvre vormt een echte ontdekkingstocht waarin experimenten niet geschuwd worden.

Lef
Met zijn kwartet, uitgebreid met de Duitse trombonist Nils Wogram, maakt hij een nationale tournee. Wogram sluit qua lef perfect aan bij de leider: samen vormen ze een ongeëvenaarde frontline die bij alle volumes, van zacht tot hard, lekker vol klinkt. Het trombonegeluid van de Duitser is vol passie en roept meteen herinneringen op aan de grote blazers van weleer. Ook in de meest ingewikkelde thema’s van Blom weet hij feilloos zijn weg te vinden. 

  
Martijn Vink, Nils Wogram en Frans van der Hoeven.

Naast de blazers vormt Van Ruller zijn spel het meest opvallende element. De gitarist maakt smaakvol gebruik van effecten en laat zijn instrument schuren langs de randen van de tonaliteit. Je zult hem niet snel de bekende jazzclichés horen opdissen. In de loop der jaren heeft hij een volstrekt unieke stijl ontwikkeld, die hem tot een voorbeeld maakt voor veel jonge gitaristen. 

Avonturier
Opvallend is dat er ‘compact’ geïmproviseerd wordt: geen eindeloos uitdijende solo’s maar muziek die gericht is op de essentie. Waarin veel onvoorspelbaar is, zoals de gekke titels, de zwevende tonaliteit, de onverwachte volumewisselingen en – niet te vergeten – de volstrekt unieke aankondigingen van de leider. Blom is een musicus die bij elk concert blijft verrassen: een avonturier van on-Nederlands hoog niveau.


© Jazzenzo 2010