Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tutu Puoane & Brussels Jazz Orchestra – We Have A Dream

CD-RECENSIE

Tutu Puoane & Brussels Jazz Orchestra – We Have A Dream
bezetting: Tutu Puoane vocals, Brussels Jazz Orchestra
opgenomen: 29 & 30 juni 2017, De Kampanje, Steenhuffel (B)
uitgebracht: 8 februari 2018
label: SoulFactory
aantal stukken: 12
tijdsduur: 76’28
website: tutupuoanemusic.com - brusselsjazzorchestra.com
door: Georges Tonla Briquet
Tutu Puoane en het Brussels Jazz Orchestra (BJO) hebben al een aantal jaar een gezamenlijk verleden. Deze keer spannen ze samen voor een thema-cd met als uitgangsbasis de moord op Martin Luther King vijftig jaar geleden.

Hoofdpersonages zijn zowel iconische vrijheidsstrijders als de verdrukten in onze maatschappij. Engagement over heel de lijn. Met onder meer ‘Four Women’ (Nina Simone), ‘Big Yellow Taxi’ en ‘Cherokee Louise’ (Joni Mitchell), ‘Inner City Blues’ (Marvin Gaye) en een heel swingende versie van Rod Stewarts ‘The ‘Killing Of Georgie (part I & II)’ is de keuze van het programma onberispelijk. De uitwerking eveneens. Elke compositie wordt vertaald naar de eigen werelden van Puoane en het BJO.

Een rustige retro bigband geluid gekoppeld aan de al even ingetogen zang van Tutu Puoane zet de toon voor het begin van deze oproep voor verdraagzaamheid in twaalf hoofdstukken. Het album opent met een trompetsolo en een vocale crescendo opbouw. Dit laatste is het sterke handelsmerk van Puoane natuurlijk. Ze kan heel sensueel uit de hoek komen, intimistisch verhalend maar vooral ook volumineus en krachtig. BJO laat zich op zijn beurt horen op de meest kleurrijke en vooral inventieve manier. Het gemillimeterde samenspel vormt de rots in de branding bij deze zware thematiek. Het zijn echter vooral de kleine accenten en de perfect getimede solomomenten die aantonen wat een veelzijdig orkest dit wel is.

Mooi voorbeeld is de saxofoonsolo tegenover de dwarrelende pianonoten en de experimentele omkadering in ‘They Dance Alone’. Naar het einde toe barst het nummer helemaal uit de voegen, een memorabele prestatie. De connecties met de Afrikaanse roots zijn alomtegenwoordig, soms expliciet, zoals in ‘Not Yet Uhuru’, maar meestal half verborgen en onderliggend. De blues en soulfunk van ‘It’s Not Easy Being Green’ (bekend van The Muppet Show) is dan weer een ander aspect. Afsluiten doen ze met een stevige instrumentale versie van Norman Whitfields ‘War (What is it good for? Absolutely nothing)’.

Samen met ‘Countermove’ is ‘We Have A Dream’ zowat het beste wat het BJO uitbracht, net omdat ze afwijken van een vertrouwd bigband-idioom. Ook in de discografie van Tutu Puoane is dit een hoogtepunt.We Have A Dream (behind the scenes)


Brussels Jazz Orchestra: Frank Vaganee en Dieter Limbourg alt- en sopraansaxofoon, fluit, (klarinet); Kurt Van Herck en Bart Defoort tenorsaxofoon, klarinet, (fluit); Bo Van de Werf baritonsaxofoon, basklarinet; Serge Plume, Nico Schepers, Pierre Drevet en Jeroen Van Malderen trompet, flugelhorn; Marc Godfroid, Lode Mertens en Frederik Heirman trombone; Laurent Hendrick bastrombone; Nathalie Loriers piano; Hendrik Braeckman gitaar; Jos Machtel contrabas; Toni Vitacolonna, drums.
Tutu Puoane zang.


© Jazzenzo 2010