Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

MuziekPodium Zeeland programmeert na lange tijd weer jazz

26 jan - Na een afwezigheid van anderhalf jaar maakt de jazzprogrammering van MuziekPodium Zeeland een voorzichtige doorstart. Het kwaliteitspodium dat ook klassiek onder zijn hoede heeft verwelkomt vanaf 10 februari Nils Petter Molvaer, Chris Potter en Mathias Eick.De Noorse trompettist Mathias Eick komt onder meer naar Middelburg. 
Foto © Ron Beenen.


Gekweld door subsidieperikelen staakte MuziekPodium Zeeland in 2016 de jazzprogrammering en handhaafde de klassieke concerten. Tot groot verdriet van het Zeeuwse jazzpubliek dat tot dan toe genoot van optredens uit de top van het jazzsegment zoals Avishai Cohen (zowel de trompettist als de contrabassist), Joe Lovano, Terence Blanchard, Ravi Coltrane, Rudresh Mahanthappa, Marc Ribot en vele anderen.

Steunbetuigingen
Directeur Willem Kniknie: "we ontvingen veel steunbetuigingen, hartverwarmend, maar ook uitingen van frustratie en woede, heel begrijpelijk. Het drong langzaam maar zeker door dat deze serie voor Zeeland tamelijk uniek was, met een uitstraling die de provinciegrenzen ver overschreed, zelfs landelijke impact had.”

Een nieuw subsidiepotje is er niet, "maar ook bij ons was het gemis groot", aldus Kniknie. "Inmiddels verkeert MuziekPodium Zeeland in rustiger vaarwater en zijn er mogelijkheden om een gedeelte van het klassieke budget te gebruiken voor jazz." De concerten vinden niet langer plaats in 't Schuttershof maar in De Spot, hartje Middelburg. "Een podium met meer faciliteiten en een andere achterban, die zich hopelijk ook in dit soort muziek kan vinden."

Jazz Middelburg
De nieuwe serie 'Jazz Middelburg' wordt op 10 februari geopend door het kwartet van de Noorse ECM-trompettist Nils Petter Molvaer. Op 3 maart staat tenorsaxofonist Chris Potter en zijn Underground op het programma en op 8 april komt de Noorse trompettist Matthias Eick naar De Spot in Middelburg. Bij voldoende belangstelling wordt de programmering in het najaar verder uitgebreid.  


© Jazzenzo 2010