Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jorn Swart - Malnoia

CD-RECENSIE

Jorn Swart -  Malnoia
bezetting: Jorn Swart piano; Benjamin von Gutzeit altviool; Lucas Pino basklarinet
opgenomen: 9 en 10 januari 2016 – Samurai Hotel, Astoria
uitgebracht: 10 januari 2018
label: BJU Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 42’00
website: www.jornswart.com - www.bjurecords.com
door: Stijn van der SchoorBasklarinet, altviool en piano — niet de meest gangbare gerechten voor een nieuw jazzalbum. Dat zegt echter niks, zo bewijst ‘Malnoia’. Jorn Swart op piano, Benjamin von Gutzeit op altviool en Lucas Pino op basklarinet mengen zo goed met elkaar dat de drie soms vervagen. Het trio lijkt tot één bizar geluidsapparaat te vervormen.

Een instrumentencombinatie die zeer smaakvol klaargemaakt is. In ‘Odd Christmas Song’ spreken van piano, basklarinet of altviool is daarom ook onvoldoende. Hier ziet men alleen maar een dik, met sneeuw bestreken landschap.

Maar de instrumentatie is niet het enige opvallende element in het album. ‘Malnoia’ is een gevarieerde maaltijd met onder andere jazz, minimalisme en een vleugje klassiek modernisme. Een culinaire uitstap die reikt van het zoet melancholische en experimentele, tot het traditionele en bitter tragikomische. Met dat laatste opent ‘Elefante Triste’, een prikkelend, verkennend aperitief, dat toch de vertrouwde melodieën niet schuwt. Hulde ook voor ‘Hindemith’, een speelse doch eervolle hommage aan de twintigste-eeuwse Duitse componist. Bijzonder knap hoe zijn vaak moeilijk te begrijpen muziek hier moeiteloos in een toegankelijkere vorm is gegoten. ‘Meditation in C’ is dan weer een uitstap met een duidelijke Amerikaanse minimalistische achtergrond, terwijl ‘Students of the Macabre’ een traditioneler jazzgerecht is. 

Niet alle gangen werken echter even goed. ‘Riddle’ blijft ongrijpbaar en ongestructureerd verschillende gebieden verkennen. Ook ‘Feldmania’ is wat richtingloos; interessante en spannende klankexperimenten, dat zeker, echter zonder het beoogde resultaat. Maar: wie niet waagt, wie niet wint. De combinatiedrang van ‘Malnoia’ maakt het album juist tot een prikkelend diner met uiteenlopende smaken. Een diner dat even divers is als de combinatie van de ingrediënten. Daarvoor nemen we graag het een en ander voor lief. Een album voor de culinair dapperen.

Jorn Swart - Malnoia is te zien: 12/01 TivoliVredenburg Utrecht, 13/01 De Mannenzaal Amersfoort, 14/01 De Machinist Rotterdam.

Elefante TristeWalsje


© Jazzenzo 2010