Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

GLiTS - Getting Lost In Tiny Spaces

CD-RECENSIE

GLiTS - Getting Lost In Tiny Spaces
bezetting: Bart Maris trompet, piccolo trompet, flugelhorn; Peter Vandenberghe piano
opgenomen: september 2015, Kraakhuis/De Bijloke en juli 2016, Quatre Mains, Gent
uitgebracht: 13 januari 2017
label: el NEGOCITO
aantal stukken: 13
tijdsduur: 53’15
website: www.bartmaris.be - www.elnegocitorecords.com
door: Georges Tonla Briquet


Trompettist Bart Maris en pianist Peter Vandenberghe trekken al jaren samen op als leden van Flat Earth Society en voordien van X-Legged Sally. Voor deze ‘Getting Lost In Tiny Spaces’ kozen ze onder de naam GLiTS de duo-formule. Actie en spanning zijn er niet minder om.

De hoestekeningen van Bart Maris in pure zwart-wit Masereel-stijl, duiden meteen aan waar de inhoud om draait. Een verzameling muzieknoten geordend volgens semi-kubistische principes. In totaal dertien kleine vakjes waarbinnen telkens een kort verhaal verteld wordt. De meeste zijn van de hand van Maris, een aantal schreven ze samen maar uiteindelijk mondt alles steeds uit in een dynamische aanwending van (stukjes) improvisatie. 

Maris en Vandenberghe steken van wal in hyper intensieve overdrive. Afwisselend zijn ze bestuurder en medebestuurder. Er wordt nooit overgeschakeld op automatische piloot. Het duo heeft duidelijk een plan en een uitgestippelde reisroute. Het geluidsdecor waar ze doorheen flitsen, zit propvol contrasten. Hoge trompettonen ruimen plaats voor donkere pianoriedels. Kinetische stukken vloeien over in minimalistische passages. Een van de hoogtepunten is ‘Tiny Space’ dat langzaam uit het niets opduikt om slechts noot voor noot geheimen prijs te geven en dan toch uiteindelijk met een open einde af te sluiten. Ook het spiritueel getinte ‘GOI’ blijft na elke beluistering fascineren.

Extra verrassend wordt het als je de cd at random gaat luisteren. Een schijfje dat perfect past in de eclectische catalogus van el NEGOCITO.Beluister dit album via Spotify.


© Jazzenzo 2010