Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Omawi - Inscapes

CD-RECENSIE

Omawi - Inscapes
bezetting: Marta Warelis piano; Wilbert de Joode contrabas; Onno Govaert drums
opgenomen: 19 november 2015, Electric Monkey Studio, A’dam
uitgebracht: oktober 2017
label: De Platenbakkerij / Toondist
aantal stukken: 5
tijdsduur: 40’09
website: www.toondist.nl
door: Erno ElsingaDe naam Omawi is een samenvoeging van de voornamen van dit trio dat zijn oorsprong vindt in de Amsterdamse improvisatiescene: de Poolse pianiste Marta Warelis, contrabassist Wilbert de Joode en slagwerker Onno Govaert.

Warelis (1986) studeerde aan het conservatorium in Groningen en woont sinds 2014 in Amsterdam. Ze maakte veel indruk tijdens het Buma Boy Edgarprijs-concert van Wilbert de Joode in 2016 waar ze voor de gelegenheid deel uitmaakte van het Ab Baars Trio. Terug te vinden in verschillende ensembles verzorgt ze tevens soloconcerten en in oktober van dit jaar kreeg ze van het Bimhuis carte blanche, een gelegenheid die ze aangreep om drie trio’s te presenteren waaronder Omawi.

Warelis’ improvisaties zijn een opeenstapeling van indrukken die ze opdoet gedurende haar spel. In een reactie op het voorgaande wisselen korte en felle patronen, staccato melodie- en akkoordlijnen, meanderend en percussief spel elkaar in ijl tempo af. Vanuit een innerlijke noodzaak en zonder concessies openbaart Warelis haar gevoelens in wapperende kleurpatronen die meteen beklijven. Haar vrije benadering doet denken aan Kaja Draksler, nog zo’n pianotalent, maar zeker ook aan het intuïtieve spel van Monk, zoals in de openingsimprovisatie ‘Stir’. 

Warelis’ improvisaties vormen de leidraad op ‘Inscapes’ (innerlijke aard van een persoon), maar zo nu en dan worden de rollen omgekeerd en is het de pianiste die met gedempte tonen of korte fragmenten de escapades van het ritmetandem Govaert en De Joode van detailrijke accenten voorziet. Onnavolgbare improvisaties in vijf delen, een lust voor fijnproevers.


© Jazzenzo 2010