Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Alan “Gunga” Purves – Hide & Squeak

CD-RECENSIE

Alan “Gunga” Purves – Hide & Squeak
bezetting: Alan Purves, allerhande percussie-instrumenten
opgenomen: Wave Construction Co./Chris Weeda
uitgebracht: 25 november 2017
label: Brokken Records
aantal stukken: 14
tijdsduur: 57’16
website: www.stichtingbrokken.nl
door: Erno Elsinga
Verwacht van Alan Purves (1952) geen traditioneel percussiewerk. Als jochie rammelde hij op en met van alles wat los en vast zat en pas op zijn achttiende kwam er een drumstel in huis. Vijf jaar later vertrekt de Schot naar Amsterdam waarna zijn carrière als muzikant pas goed op gang komt.

In Nederland vindt Purves aansluiting bij theatergezelschappen en gaat hij de samenwerking aan met muzikanten als Ernst Reijseger, Sean Bergin en Albert van Veenendaal. Geworteld in de jazz en de geïmproviseerde muziek met vertakkingen naar de niet-westerse muziek, reikt zijn bijzondere muzikaliteit zelfs tot aan John Zorn. Met Corrie van Binsbergen start Purves vanaf 1999 een innige samenwerking. Zo is hij bijvoorbeeld nu te horen in ‘Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol’ waarmee de gitariste en componiste met schrijver en dichter Dimitri Verhulst door het land trekt. ‘Hide & Squeak’, Purves tweede soloalbum, verschijnt op Brokken Records, het label van Van Binsbergen.

Het is fantastisch om te horen hoe Purves zijn rariteitenkabinet aan percussie-instrumenten omtovert tot een klinkend ensemble. Met een lokfluitje, koekenpan, rubberen varkens, wekkerradio, klapbord, wijnflessen, koekjestrommel, speelgoedsirene alsook met traditionele- en zelfgemaakte en -benoemde percussie-instrumenten als de hemarimba, brimbram en moanballs, dompelt Purves de luisteraar in de meest vreemde sferen onder. Uiteenlopend van grappig, sinister, oosters, klein, ‘Purves’, volks, angstwekkend, bizar, repeterend en meditatief ontwikkelen zich volwaardige muziekstukken met een steekhoudende opbouw en een melodieus verhaal. Ingenieuze arrangementen waarin je soms een bas, gitaar of accordeon denkt te ontwaren, maar nee. De wijze waarop Purves zijn stem zo nu en dan inbrengt is even fenomenaal als eigenaardig.

Wie de Schotse-Nederlander live aan het werk zag zal teleurgesteld zijn dat aan de cd geen dvd is toegevoegd; Purves’ bevlogenheid is aanstekelijk en een lust voor zowel oor als oog. De veertien pareltjes op ‘Hide & Squeak’ doen beseffen hoe belangrijk de rol van percussie binnen de muziek is. Meesterlijk.

Alan Purves ‘Hide & Squeak’ is onder meer te horen tijdens het Brokken Festival, op 30 december in Bimhuis Amsterdam.

Alan Purves – Hide & Squeak


© Jazzenzo 2010