Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma Stranger Than Paranoia in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam

27 nov - Het van oorsprong Tilburgse festival Stranger Than Paranoia viert in december zijn 25-jarig bestaan. Inmiddels uitgewaaierd naar verschillende steden wordt de jubileumeditie gehouden in Amsterdam, Nijmegen en Tilburg met als klap op de vuurpijl een avondvullend programma in Theaters Tilburg met op het affiche onder meer het Metropole Orkest met de jonge producer Jameszoo.Het Metropole Orkest komt met producer Jameszoo naar 

Stranger Than Paranoia in Tilburg.


Initiatiefnemer en organisator Paul van Kemenade vierde in oktober van dit jaar zijn 40-jarig muzikantenjubileum met een meerdaags internationaal programma in Paradox Tilburg, Bimhuis Amsterdam en op bijzondere locaties in Brabant. Voor 'zijn' jubilerend festival Stranger Than Paranoia dat de nadruk legt op geïmproviseerde muziek, pakt de Tilburger van 23 december tot en met 29 december eveneens groots uit.

Theaters Tilburg
Hoogtepunt vormt de vijf concerten tellende jubileumavond in Theaters Tilburg op 28 december. Daar treedt het Metropole Orkest op met producer Jameszoo die zijn onbevangen computerjazz gaat vertalen naar een akoestische setting. Speciale gastsolisten zijn geluidskunstenaar Binkbeats (alias Frank Wienk), Kyteman-toetsenist Niels Broos en de Amerikaans-Nederlandse tenorsaxofonist John Dikeman.Paul van Kemenade Quintet voor de allerlaatste keer te zien in de oorspronkelijke bezetting. Foto © Ton van Leeuwen.Op voorhand bijzonder wordt het optreden van Paul van Kemenade met zijn oorspronkelijke Quintet dat tijdens Van Kemenade's muzikantenjubileum na lange tijd weer te horen was en nu met een allerlaatst concert definitief afscheid neemt. Met Jeroen van Vliet piano, Eric van der Westen contrabas, Pieter Bast slagwerk en Louk Boudesteijn trombone.

Verder in Theaters Tilburg het Vlaamse SCHNTZL, een duo-optreden van Han Bennink en de Engelse komiek en musicus Earl Okin, en het 12-koppige Zuid-Koreaanse Jungsu Choi Tiny Orkester.

Paradox Tilburg
Ook in de Tilburgse jazzclub Paradox is het feest wanneer Stranger Than Paranoia het podium op 23 en 27 december aandoet met concerten van het Italiaanse OttoMani, Brabants Jazz Orkest onder leiding van Jeroen Doomernik, het Engelse Elliot Galvin Trio, het Deens-Engelse Jasper Høiby Fellow Creatures, en optredens in duo's en trio's met Van Kemenade, Markku Ounaskari, Louk Boudesteijn, Rein Godefroy en Wiro Mahieu.  De Surinaamse fluitist Ronald Snijders treedt met zijn band op in Brebl Nijmegen. Foto © Thomas Huisman.Brebl Nijmegen

Ook in Brebl Nijmegen (24 december) treedt Paul van Kemenade op met zijn Quintet: de 3.0-versie met naast Van Kemenade op tenorsaxofoon, slagwerker Markku Ounaskari, contrabassist Wiro Mahieu, trombonist Louk Boudesteijn en pianist Rein Godefroy.

Daarnaast treden jazzgitarist Jorrit Westerhof en hoornist Morris Kliphuis (Kapok) in duo op en wordt de avond afgesloten door de Ronald Snijders Band. Het ensemble van de Surinaamse fluitist brengt een combinatie van jazz, funk, Braziliaanse en Afro Caribische muziek. Toetsenist Glenn Gaddum neemt als speciale gast achter de toetsen plaats. Het trio van pianist Elliot Galvin treedt op in Bimhuis.Bimhuis Amsterdam

In Bimhuis Amsterdam staan op 29 december twee internationale acts op het affiche. Uit Engeland speelt het trio van pianist en componist Elliot Galvin: een van de rijzende sterren uit de Britse jazzscene die al vergeleken wordt met Django Bates. Uit Zuid-Korea is het 12-koppige Jungsu Choi Tiny Orkester te gast, met uiterst originele arrangementen van jazzstandards.

Info en kaarten via onderstaande websites.


© Jazzenzo 2010