Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Sarah Jerrom – The Yeats Project

CD-RECENSIE

Sarah Jerrom – The Yeats Project
bezetting: Sarah Jerrom zang, Tom Richards orkestleider, Ernesto Cervini drums, Andrew Downing cello, Aleksandar Gajic altviool, Linnea Thacker viool, Rob McBride contrabas, Johnny Griffith klarinet, Tara Kannangara flugelhorn, Carissa Neufeld piano
opgenomen: 27 februari 2015, Brock University, St. Catharines en 11 maart 2015, Array Space, Toronto 
uitgebracht: 27 oktober 2017
label: eigen beheer
aantal stukken: 11
tijdsduur: 72’08
website: www.sarahjerrom.com
door: Georges Tonla Briquet


Moet je gedichten die hun waarde bewezen hebben, een muzikale invulling geven? De Canadese vocaliste Sarah Jerrom verleent haar antwoord aan de hand van elf teksten van William Butler Yeats.

Jerrom raakte in de greep van de Ierse dichter zijn poëzie bij het lezen van ‘The Lake of Innisfree’. De lyrische evocatie van het Ierse landschap liet haar niet meer los. Toen ze nadien ook andere thema’s als liefde, dood en spiritualiteit in zijn werk ontdekte, was er geen weg terug en zette ze zich aan het componeren. 

Jerrom schreef al de muziek en orkestraties voor tien gedichten (eigenlijk elf maar ze voegde er twee samen) en een traditional, schaarde acht muzikanten om zich heen waaronder drummer Ernesto Cervini en vroeg aan orkestleider Tom Richard om het geheel in goede banen te leiden.

Tien jaar deed ze over het project. Het eindresultaat is voor fijnproevers. Een luisterspel met licht theatrale trekjes maar vooral met een ingenieuze muzikale omkadering gedrenkt in jazzstructuren geënt op hedendaags klassiek. Afwisselend zorgen solisten voor het benadrukken van een welbepaalde sfeer. Jerrom haar stem schuift langzaam door het muzikale weefsel, zacht kronkelend en wentelend. Op die manier klitten muziek en tekst dicht aan elkaar en is het geen kunstmatig art for art’s sake. In de opener 'He Wishes For The Cloths of Heaven' worden deze krachtlijnen en dit spanningsveld al meteen ten top gedreven. Heel sterk ook hoe ze in de traditional ‘She Moved Through The Fair’ haar stem een folk timbre meegeeft. Subversieve spielereien met ritme zal je hier niet horen, wel gesofistikeerde kamermuziek waarbij invloeden uit diverse hoeken naadloos samenvloeien. 

Spijtig dat de teksten niet bijgevoegd werden maar voor wie geen dichtbundel in huis heeft van W.B.Yeats is er natuurlijk internet of een goede boekenwinkel. Wie verder dit pad wil bewandelen, kan ook eens luisteren naar ‘Diving Poet Society’, het nieuwe album van de Belgische pianist en componist Kris Defoort waarop teksten van Peter Verhelst bewerkt worden. Nog een stap verder in eenzelfde context maar wel extremer, is er de nieuwe release van het Britse Alexander Hawkins-Elaine Mitchener Quartet, uitgegeven door het label Intakt.The Yeats Project: She Moved Through The Fair


© Jazzenzo 2010