Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Marutyri - Creation of the invisible

CD-RECENSIE

Marutyri - Creation of the invisible
bezetting: Rik van den Ouw basgitaar, synthesizer bas; Ruud van Halder gitaar; Thijmen Oberink Fender Rhodes, synthesizers; Maurice Slot drums; Roy Gielesen percussie; Dennis te Woerd tenorsaxofoon; Floris Windey trompet, flugelhorn; Yiannis Marinos trombone
opgenomen: Rocktown Studios, Rotterdam
uitgebracht: 3 november 2017
label: Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 57’00
website: www.marutyri.com - www.challengerecords.com
door: Ron Holman


Opgericht in 2014 is Marutyri in drie jaar tijd uitgegroeid tot een graag gezien muziekcollectief op de Nederlandse en buitenlandse podia. De band reikte zelfs tot China en in december staan optredens in Berlijn en Hamburg te wachten. Een niet geringe prestatie van een relatief jonge groep musici die elkaar op het conservatorium van Rotterdam leerde kennen en de voorliefde voor complexe fusionjazz deelden.

De waardering is terecht. Het geluid van Marutyri is zeer volwassen en de band beschikt over grote muzikale talenten. Na twee EP’s volgde het debuutalbum ‘Inner Movemenst’ – genomineerd voor een Edison – en nu is er ‘Creation of the invisible’. 

Het achtkoppig collectief wordt, niet onterecht, vergeleken met Snarky Puppy vanwege de funky grooves, de spetterende blaaspartijen en de samenstelling van de band. Dat is zeker geen kritiek, eerder een compliment, want de composities zitten net als bij hun Amerikaanse collega’s bijzonder geraffineerd in elkaar. Soms vraag je je af of je naar Snarky Puppy luistert of naar Marutyri. 

Zeker het vermelden waard is het geluid van de opnames, warm en soms ook speels, zoals in het openingsstuk ‘Carl Lucas’. De ritmesectie verschuift tijdens de gitaarsolo van Ruud van Halder naar de achtergrond en wordt geleidelijk van de ene speaker naar de andere verplaatst om uiteindelijk weer vol uit beide luidsprekers te komen. Leuk geintje. ‘The Rise’ is een gedragen ballad inclusief strijkorkest die langzaam naar een climax stijgt om heel klein met een simpel pianothema te eindigen. Het New Orleans-ritme van ’Alley Party’ werkt bijzonder aanstekelijk en het is moeilijk om bij dit nummer stil te blijven zitten.  

‘Creation of the Invisible’ is een prima album, maar een iets meer herkenbaar eigen geluid zou in de toekomst welkom zijn.

Marutyri is te zien: 16/12 Paradox Tilburg, 26/12 Verkadefabriek 's Hertogenbosch.Marutyri - Creation of the invisible (volledig album).


© Jazzenzo 2010