Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mateusz Pulawski Lunar Quartet – (Extra) Ordinary Songs

CD-RECENSIE

Mateusz Pulawski Lunar Quartet – (Extra) Ordinary Songs
bezetting: Mateusz Pulawski gitaar; Thomas Winther Andersen contrabas; Henning Luther drums; Nicolo Ricci tenorsaxofoon
opgenomen: 2 en 4 juli 2017, Polen en Amsterdam
uitgebracht: 11 januari 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 57’29
website: www.mateuszpulawski.com
door: Erno ElsingaDe Poolse gitarist en componist Mateusz Pulawski woont en werkt sinds 2012 in Amsterdam. Een veelgevraagd muzikant sindsdien die onder meer te horen is op de albums van Karsu Dónmez, Deborah Carter en Esther van Hees. Als bandleider ontpopte Pulawski zich met het  Lunar Quartet, een ensemble dat in 2014 debuteerde en sindsdien in wisselende bezettingen door het leven gaat.

Pulawski (1991) valt op door zijn virtuoze spel en de vrijheid waarin zijn composities bewegen. Nu eens bevangen door de romantiek gaat de Poolse-Nederlander geenszins de confrontatie uit de weg voor uitdagende, schetsmatige improvisaties. In de luwte van de jazztraditie doseert Pulawski zijn jazzy orkestraal akkoordenwerk met melodieus puntige solo’s waarbij zijn fabuleuze techniek herinneringen oproept aan de legendarische Wim Overgaauw. In samenklank met de warme schrille toon van tenorsaxofonist Nicolo Ricci, worden verbindende melodielijnen gesponnen over de snel van vorm wisselende composities. Een organisch en uitgebalanceerd klankenspel dat in al zijn complexiteit toegankelijk wordt opgediend. 

Pulawski beschouwt ‘(Extra) Ordinary Songs’ als een persoonlijk dagboek van zijn soloreizen door Europa. Wat vooral opvalt is de muzikale puurheid en het hechte samenspel; een warm verbond tussen vier muzikanten die zowel in de vrije als meer traditionele werken al improviserend uiteenlopende sferen tot leven roepen. 

‘(Extra) Ordinary Songs’ wordt gepresenteerd op 11/1 De Regentenkamer Den Haag, 12/1 Goethe Instituut Amsterdam, 13/1 Galerij Dageraad in Balen (B).

Mateusz Pulawski Lunar Quartet – (Extra) Ordinary Songs
Promo


© Jazzenzo 2010