Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Diederik Wissels - Pasarela

CD-RECENSIE

Diederik Wissels - Pasarela
bezetting: Diederik Wissels piano, synthesizer; Nicolas Kummert tenorsaxofoon; Thibault Dille accordeon; Victor Foulon contrabass; Emily Allison zang
opgenomen: oktober 2016, Synsound Studio, Brussel
uitgebracht: 8 december 2017
label: Igloo / Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 56’49
website: www.diederikwissels.be - www.igloorecords.be
door: Georges Tonla Briquet


Je zou het haast vergeten maar naast zijn carrière als sidekick van David Linx, leidt de in Brussel woonachtige Nederlandse pianist Diederik Wissels (1960) zijn eigen groepen en projecten. ‘Pasarela’ is daarvan een van de meest overtuigende bewijzen van de laatste jaren.

Wissels stak zijn liefde voor klassieke muziek en gesofistikeerde melodielijnen nooit onder stoelen of banken. Ook nu niet. Deze keer doet hij dat op ongelooflijk meesterlijke wijze via een ver doorgedreven spaarzame aanpak. De aanwezigheid van twee jongere Belgische muzikanten verleende hem duidelijk extra inspiratie. Niet toevallig koos hij voor tenorsaxofonist Nicolas Kummert en accordeonist Thibault Dille. Kummert uit zich hier als een ware colorist die met weinig vertoon een groot sfeerbeeld kan oproepen. Idem voor Dille die slechts een handvol noten nodig heeft om het intimistische en quasi mystieke kader verder uit te tekenen. 

Op subtiele manier laat Wissels af en toe wat elektronische effecten doorsijpelen zoals in ‘Wayfare’. Het verleent het geheel een onderkoeld geheimzinnig sfeertje. In twee nummers verschijnt vocaliste Emily Allison plots uit het niets als een sensuele fee om even onverwachts weer te verdwijnen in de nevelen van deze fantasiewereld. Ook contrabassist Victor Foulon kreeg een gastrolletje om een aantal minimalistische accenten aan te brengen zonder de broze verhaallijn op te breken. Pure ECM-klasse. 


© Jazzenzo 2010