Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Cortex – Avant-Garde Party Music

CD-RECENSIE

Cortex – Avant-Garde Party Music
bezetting: Thomas Johansson trompet, Kristoffer Berre Alberts tenorsaxofoon, Ola Hoyer contrabas, Gard Nilssen drums
opgenomen: januari 2017
uitgebracht: 26 augustus 2017
label: Clean Feed
aantal stukken: 8
tijdsduur: 37’48
website: www.cortexmusic.no -  www.cleanfeed-records.com
door: Georges Tonla BriquetLiefhebbers van hardbop anno 2017 of het stomende Mostly Other People Do The Killing zullen zeker vallen voor ‘Avant-Garde Party Music’, het nieuwe album van de Scandinavische groep Cortex.

Veel ademruimte krijg je niet om je in te leven in de wereld van Cortex. Vanaf het openingsstuk ‘Grinder’ zet het kwartet de boel op stelten en dagen ze de luisteraar uit. Een explosie van pulserende ritmen en unisono blazers bepalen meteen de toon. Het daarop volgende ‘Chaos’ gedijt op eenzelfde dynamische golf met trompettist Thomas Johansson en tenorsaxofonist Kristoffer Berre Alberts als notoire herrieschoppers, geruggesteund door een onvermoeibare ritmesectie. 

Zes keer verschuift Cortex de teller op nul om telkens opnieuw door de geluidsmuur te breken. Tweemaal geven de heren zichzelf wat respijt om nieuwe aanvalsplannen te beramen. Je hoort echter het daaropvolgend gedonder al aankomen. Dit is rock-‘n-roll dat een jazzetiket verdient. Je kan het ook bestempelen als jazz met een rock-‘n-roll attitude. Mocht dit kwartet er ooit aan denken om covers van AC/DC te spelen, zou het wel eens zo kunnen klinken.

Punkjazz voor een underground film noir of de ideale soundtrack voor het volgend buurtfeestje - mits je in de juiste alternatieve wijk woont.Beluister dit album via Spotify.Ortex - (if you where) Mac Davis


© Jazzenzo 2010