Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Carsten Lindholm - Indispiration

CD-RECENSIE

Carsten Lindholm - Indispiration
bezetting: Carsten Lindholm drums, Fender, kalimba, sounddesign. Met o.a. Erik Truffaz, John Beasley, Reggie Washington, Mark Lorenzen, Henrik Andersen, Klavs Hovman, Thomas Siffling
uitgebracht: 21 oktober 2017
label: Jazznarts Records
aantal stukken: 14
tijdsduur: 53’28
website: www.carstenlindholm.dk - www.jazznarts.com
door: Erno ElsingaScandinavische muziek heeft een niet weg te denken betekenis binnen de huidige Europese improvisatiemuziek. Muzikanten als Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, Esbjörn Svensson en Terje Rypdal zijn slechts enkele belangrijke spelers die deze stelling staven. Ook de Deense slagwerker en componist Carsten Lindholm (1969) kan aan dit rijtje worden toegevoegd. Origineel maar schier onopvallend vlecht hij de Indiase ritmekunst door het ambient-achtige, noordelijke landschap waardoor ‘Indispiration’, zijn derde album, van nieuwe Scandinavische horizonten wordt voorzien.

Fraai is de homogene, haast meditatieve sfeer van het album, ondanks dat niet een nummer in dezelfde bezetting is opgenomen. De verscheidenheid van het instrumentarium – sitar, vibrafoon, Fender, harmonium, tampura, kalimba, trompet, drums, piano, bas – loopt gelijk aan het aantal invloeden die de in totaal vijftien muzikanten op Lindholms composities los laten, zonder deze geweld aan te doen.

Spectaculaire sferen ontstaan, zoals John Beasley’s pianospel in samenklank met Lindholms kalimba in het openingsstuk ‘Luca’, of de weidse trompetklanken van Erik Truffaz over een tapijt van sitar (Henrik Andersen) en percussie in het daaropvolgende ‘Indian Summer’. Vijf verschillende trompettisten vormen in wisselende decors de rode draad van het album; verstild en akoestisch ingebed of wiegend over een elektronisch klanktapijt, met telkens veranderende invloeden als gemene deler, tevens de grote kracht van ‘Indispiration’. 

Minimalisme, elektronische velden, de artistieke combinatie van de instrumenten die geraffineerd samengaan in deze Noord-Europese jazz verrijkt met Indiase invloeden, worden door Lindholm delicaat gebundeld tot een enerverende luistertrip. Muzikaal hoogstaand en tevens geschikt om gedachten eindeloos te laten dwalen. Aanrader.Beluister volledig album via Spotify.

  

Indispiration


© Jazzenzo 2010