Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nat King Cole - Swiss Radio Days Vol. 43: Zurich 1950

CD-RECENSIE

Nat King Cole - Swiss Radio Days Vol. 43: Zurich 1950
bezetting: Nat King Cole piano en zang; Irving Ashby gitaar; Joe Comfort contrabas
opgenomen: 19 oktober 1950 – Kongresshaus Zurich
uitgebracht: 26 mei 2017
label: TCB / Challenge Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 53’46
website: www.tcb.ch
door: Stijn van der SchoorAls we het interview met de zevenennegentig-jarige percussionist Jack Constanzo in het programmaboekje mogen geloven, was Nat King Cole (1919 – 1965) een bescheiden man. En luisterend naar deze niet eerder verschenen concertopname uit 1950 lijkt dat inderdaad te kloppen. De populaire zanger en legendarische jazzpianist eist nauwelijks zijn sterrenstatus op, en verdwijnt soms zelfs in de overige drie musici.

Ruimte genoeg dus, voor Irving Ashby op gitaar, Joe Comfort op bas en Jack “Mr Bongo” Costanzo, om uit te blinken. Het ritmisch virtuoze ‘Go Bongo’ is een podium voor Constanzo’s kunnen terwijl Joe Comfort zijn moment krijgt in ‘Tea for Two’. Ashby’s sprankelende gitaar opent met zijn eigen compositie ‘Nothing to Fret About’ en heeft eveneens door het album heen een gelijkwaardige rol.

Toch is het Nat King Cole die hier, hetzij ongewild, de show steelt. Op subtiele wijze schijnt de pianist met klaarlicht en helder spel in het vertederende ’In the Cool of the Evening’. ‘How High the Moon’ daarentegen getuigt van zijn scherpe ritmische talent. Uiteraard trakteert Cole ons ook op zijn vocale kunnen, het waren namelijk zijn stembanden, niet zijn vingers, die de meeste bekendheid genoten. Met zijn warme, gloeiende zang maakt hij nummers als ‘Embraceable You’, ‘Sweet Lorraine’ en ‘Route 66’ stuk voor stuk tot pareltjes en een genot om naar te luisteren. 

Terugkerend naar het programmaboekje lezen we dat de pianist en zanger als de “samenvatting van de swing” wordt geduid. Een mooie benaming die ook voor dit album opgaat. Zoals Cole een samenvatting van de stijl is, is dit historische document een samenvatting van Cole. Een must voor alle swing-fans.


© Jazzenzo 2010