Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Yuri Honing Acoustic Quartet - Goldbrun

CD-RECENSIE

Yuri Honing Acoustic Quartet - Goldbrun
bezetting: Yuri Honing tenorsaxofoon; Wolfert Brederode piano; Joost Lijbaart drums; Gulli Gudmundsson contrabas
opgenomen: maart-juni 2017, Wisseloord Studio Hilversum
uitgebracht: 29 september 2017
label: Challenge Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 39’26
website: www.yurihoning.comwww.challengerecords.com
door: Erno ElsingaMet ‘Goldbrun’ voorziet Yuri Honing naar eigen zeggen John Coltrane’s ‘A Love Supreme’ van een Europees antwoord. Als symbool koos hij het culturele erfgoed van Duitsland, met in het bijzonder de negentiende eeuwse componisten Richard Wagner en Richard Strauss als voorname inspiratiebronnen. Heel wat, voor een album zo ingetogen als een schemeravond.

‘Goldbrun’ bevat zeven genummerde, open composities waarvan de harmonische thema’s met elkaar in verbinding staan. Een totaalwerk met een tragische ondertoon waarin Honing slepend en bedachtzaam welluidende melodieën spint over de vredig meanderende begeleiding, ruimte gevend aan uiteenlopende, zwaarmoedige emoties. Zonder hobbels en met een vervreemdende diepgang voltrekt de suite zich in krap veertig minuten. Dan volgt de onvermijdelijke stilte én de vraag of we getuige waren van een meesterwerk of een geforceerd exposé. De scheidslijn is soms dun. 

Tijdens de opname van ‘Goldbrun’ stierf Honings vader. Het verklaart de donkere zijde en de schijnbare impasse waarin de muziek zich bevindt, beter te begrijpen dan de historische context waarin Honing zijn muziek plaatst. 

De vele facetten van invloed op ‘Goldbrun’ scheppen verwarring. Zoals het een goed kunstenaar betaamt weliswaar, maar het zit de zelfstandigheid van het album in de weg. Een Gesamtkunstwerk dat over een jaar in Museum de Fundatie in Zwolle zijn beslag krijgt in de gelijknamige tentoonstelling van Honing en zijn vriendin, de kunstenares Mariecke van der Linden, waarin muziek, installaties en olieverfschilderijen samenkomen.

Meesterwerk? De tijd zal het leren. ‘Goldbrun’ laat in ieder geval niet onberoerd en zal bij concertuitvoeringen de nodige discussie geven. Zoals het een goed kunstwerk betaamt.Yuri Honing Acoustic Quartet - Goldbrun (volledig album)


© Jazzenzo 2010