Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzfestival Rotterdam - Nijmegen in de startblokken

11 okt - Rotterdam en Nijmegen slaan voor het tweede jaar de handen ineen voor Festival Jazz International. In de havenstad ligt de nadruk op Scandinavische groepen en in Nijmegen verwelkomen ze in de laatste week van oktober grootheden als Lee Konitz en Children of the Light, een trio met Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade.Pianist Bobo Stenson in Rotterdam.
Foto © Roberto Bardiga.


De Rotterdamse editie wordt gehouden op 27, 28 en 29 oktober in LantarenVenster. Nijmegen verdeelt de programmering over vier dagen en vier podia. Op 26, 27, 28 en 29 oktober vinden er concerten plaats in Brebl, Doornroosje, LUX en Lindenberg. 

The Nordic
Met als ondertitel The Nordic verwijzen ze in Rotterdam naar de invloed die Scandinavische muziek heeft op de internationale jazzscene en de samenwerkingen die daaruit ontstaan. Op het programma staan onder meer de Zweedse jazzpianist Bobo Stenson en zijn trio, Mathias Eick Quintet, Ellen Andrea Wang Trio, Mats Eilertsen met zijn project Rubicon en drummer Snorre Kirk met zijn Quintet.

Uit Nederland sieren het affiche Koeniverse 3 met Joris Roelofs, Trio Joost Lijbaart, Bram Stadhouders, Sanne Rambags, het nieuwe kwartet Ochsen, Rembrandt Frerichs Trio met de Franse rietblazer Sylvain Rifflet en de Finse trompettist Verneri Pohjola, JazzArt Orchestra onder leiding van Martin Fondse, Maarten Ornstein en de Fin Sunna Gunnlaugs, en Rogier Telderman’s Triptych.Children of the Light in Nijmegen: Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade. Foto © Anna Webber.


Starpower

In Nijmegen treedt het Amerikaanse Children of the Light op, het begeleidingstrio van Wayne Shorter met Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade. Landgenoot Lee Konitz speelt op de slotdag met zijn kwartet in LUX. Uit Engeland komen drummer Yussef Dayes die met zijn kwartet werk speelt van zijn debuutalbum 'Black Focus', en de elektro-improvisatie band Strobes.

Uit Nederland spelen Rembrandt Frerichs Trio, wederom met zijn Music Made in Europe, Phil’s Music Laboratory, gitarist Teun Creemers met zijn programma 'Life of Matheo', Broken Brass Ensemble en de Codarts Young Talent Bigband met de Deense Kathrine Windfeld (ook te zien in Rotterdam). 

Pack Project
Bassist Thomas Pol is leider van The Pack Project, het jaarlijkse jongtalentenprogramma. Hij schreef nieuw werk dat hij zowel in Rotterdam als in Nijmegen zal uitvoeren met pianist Koen Schalkwijk, trompettist Joël Botma en drummer Jamie Peet.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites van het festival.


© Jazzenzo 2010