Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Reza Namavar ontvangt de eerste Willem Breuker Prijs

4 okt – Reza Namavar (Amstelveen, 1980) heeft de eerste Willem Breuker Prijs gewonnen. De componist neemt de prijs, 15-duizend euro en een plastiek van Wim T. Schippers, op 4 november in Bimhuis in ontvangst.Reza Namavar.

Foto © Tobias Allen.


De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een musicus in wiens of wier werk de karakteristieke eigenschappen van het oeuvre van Willem Breuker nadrukkelijk naar voren komen.

Dwarsligger
De jury vindt dat Namavar in dwarsliggerij verwant is aan de naamgever van de Willem Breuker Prijs, en daarmee de Nederlandse hedendaagse muziek anders maakt: "Zijn idioom onderscheidt zich door de ruimte die het inneemt om de absurdistische kanten van ons leven en de wereld te belichten."

Namavar studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in een periode dat de Bach cantates een stempel op zijn composities drukten. Na zijn afstuderen in 2006 componeerde hij onder meer voor het Residentie Orkest, ASKO ensemble, Nederlands Blazers Ensemble en Ragazze Kwartet, en schreef hij vier soloconcerten voor piano, saxofoon, altviool en blokfluit.

Voor het tv-programma De Wereld Draait Door schreef hij een opera van één minuut naar aanleiding van het overlijden van Wubbo Ockels en nam hij deel aan de Kettingcompositie in het tv-programma Studio Witteman.

Vera Beths, Gerard Bouwhuis en anderen zullen op 4 november in Bimhuis diverse werken van Reza Namavar uitvoeren.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010