Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Soulzanger Charles Bradley (68) overleden

24 sep - De Amerikaanse soulzanger Charles Bradley is zaterdag op 68-jarige leeftijd overleden. Zijn carrière was opmerkelijk: van zwerver, imitator tot een late doorbraak in 2011.Charles Bradley in 2013 op North Sea Jazz.

Foto © Ron Beenen.


Na een leven van omzwervingen, talloze baantjes en imitator van zijn grote voorbeeld James Brown, kwam Bradley begin deze eeuw in contact met Gabriel Roth, bassist van begeleidingsband The Dap Kings van zangeres Sharon Jones (1956 - 2016). Dat leidde tot een contract bij het Daptone-label, een concertreeks met Sharon Jones en een debuutalbum op 62-jarige leeftijd: 'No Time For Dreaming'. Later verschenen nog 'Victim of Love' (2013) en het vorig jaar uitgebrachte 'Changes'. 

Bradley schitterde in 2011, 2013 en in 2014 met The Daptone Super Soul Revue op North Sea Jazz in afgeladen zalen als Congo en Maaszaal. Jazzenzo tekende toen op: 'Toen Bradley eenmaal in disco-outfit op het podium verscheen, aanbad het publiek hem als een Messias. ‘I love you, I love you,’ stamelde Bradley overrompeld door het enthousiasme, dat de hele show zou aanhouden.'

Een voor december geplande concertreeks door Nederland werd onlangs geannuleerd toen voor de tweede keer kanker bij Bradley werd geconstateerd. Dit jaar verscheen van de soulzanger nog wel de single 'Grant Green’, een eerbetoon aan de gelijknamige gitarist (1935 - 1979).Charles Bradley - Changes (2016)


© Jazzenzo 2010