Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Chris Speed Trio - Platinum On Tap

CD-RECENSIE

Chris Speed Trio - Platinum On Tap
bezetting: Chris Speed tenorsaxofoon, Chris Tordini contrabas, Dave King drums
opgenomen: 3 maart 2016, Brooklyn Recording Studio
uitgebracht: 18 augustus 2017
label: Intakt
aantal stukken: 10
tijdsduur: 45’18
website: www.chrisspeed.com - www.intaktrec.ch
door: Georges Tonla BriquetSinds Chris Speed zich begin jaren negentig in New York vestigde, bouwde de tenorsaxofonist een hele reputatie op in de improvisatiescene maar ook ver daarbuiten. ‘Platinum On Tap’ is een nieuw bewijs waarom.

Deze nieuwe cd is haast een ‘back to basics’ toen melodie en ritme gedroomde sparring partners vormden. De poëtische openingstrack illustreert meteen hoezeer Speed schatplichtig is aan de school van Lester Young, Coleman Hawkins en Ben Webster. De meditatieve introductie klinkt bijna als een anachronisme. Wat volgt is het extrapoleren van een traditie waar melodie centraal stond. De ritmesectie - met drummer Dave King van The Bad Plus - schakelt over op Afrikaanse (drum)patronen terwijl Speed zelf zich door de evolutie van de tenorsaxofoon slingert. De dualiteit tussen verleden en heden ten top gedreven als het ware, via een smachtende versie van ‘Stardust’ en een freewheelende Speed in Albert Aylers ‘Spirits’ als conclusie. 

'Platinum On Tap' grijpt op verschillende vlakken terug naar de bakermat maar verzandt nergens in droge muziekgeschiedenis. Live opgenomen in de studio zonder gebruik van elektronica. Het is nu hoopvol wachten op de concerten.


© Jazzenzo 2010