Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Fred Frith - Storytelling

CD-RECENSIE

Fred Frith - Storytelling
bezetting: Fred Frith gitaar; Lotte Anker saxofoons; Samuel Dühsler drums
opgenomen: 18 maart 2017, Live at Theater Gütersloh (D)
uitgebracht: 8 september 2017
label: Intuition / Challenge Records
aantal stukken: 5 + interview
tijdsduur: 61’34
website: www.fredfrith.com
door: Erno ElsingaAvant-garde gitarist Fred Frith (1949) verhief in de loop van de vijf decennia die zijn carrière omvat improvisatie tot kunst. In de nu al legendarische Duitse cd-serie ‘Live at Theater Gütersloh’ pakt de Brit uit met de Deense saxofoniste Lotte Anker en de Zwitserse drummer Samuel Dühsler.

‘Storytelling’ opent met een gelijknamig drieluik, opgedragen aan de Uruguayaans schrijver en anti-kapitalist Eduardo Galeano (1940 - 2015). Pure improvisatiestukken op het scherpst van de snede waarin kaders lijken te ontbreken. Nergens weerklinken uitgesproken solo’s: de instrumentalisten vinden elkaar in de dynamiek. Het oorspronkelijke geluid van het instrumentarium wordt met regelmaat losgelaten waardoor een onsamenhangende kakafonie dreigt. Niets is minder waar. De wijde klankwereld waarin de radicale improvisaties zich afspelen kent onverwachte raakpunten zoals die zich voordoen gedurende een avontuurlijke trektocht vol onvoorziene gebeurtenissen. 

‘Storytelling’ is filmisch van opzet, denk bijvoorbeeld aan John Zorn’s Naked City waar Frith eveneens deel van uitmaakte. In de soundscapes en klankerupties druppelen Oosterse elementen evenals rockimpulsen ongemerkt door, een lijn die wordt voortgezet in het aansluitende, zeventien minuten durende ‘La Pasión de Soñar’, zo nu en dan aangelengd met elektronica. 

Achterover leunen is er niet bij, telkens verschijnt er iets nieuws op het pad dat zowel vervreemding als herkenning herbergt. Dat de cd live is opgenomen verhoogt nog eens de intensiteit van de vele sferen en stemmingen.

Traditiegetrouw wordt het album -  de twaalfde in de reeks European Jazz Legends  - afgesloten met een interview afgenomen door Götz Bühler, redacteur van het Duitse tijdschrift JazzThing. Pracht plaat.


© Jazzenzo 2010