Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Belgian Jazz Meeting veelkleurig en avontuurlijk

CONCERTRECENSIE. Belgian Jazz Meeting, Marni en Flagey, Brussel, 1, 2 en 3 september
beeld: Hugo Lefèvre
door: Cyriel Pluimakers

Afgelopen weekend beleefde de tweejaarlijkse Belgian Jazz Meeting zijn vierde editie. Na geslaagde lichtingen in Luik en Brugge was de hoofdstad Brussel aan de beurt. Tijdens dit evenement geven telkens een fors aantal geselecteerde ensembles acte de présence. Een keuze die gemaakt wordt door een zorgvuldig samengestelde commissie die Vlaamse en Waalse leden bevat.

  
Laurent Dehors (Trio Grande), De Lorenzo Di Maio Group en drummer Lennert Jacobs van Mattias De Craene III op de Belgian Jazz Meeting in Brussel.

Als locaties waren theater Marni en Fagey, het voormalige centrum van de Belgische radio, uitgekozen. De meeste concerten vonden plaats in Marni en het zaterdagochtend programma kreeg een plek in Flagey.

Experimenten
De Belgische jazzscene is veelkleurig en avontuurlijk. Muzikale experimenten worden bepaald niet geschuwd en vaak valt er een licht romantische inslag te bespeuren. Opvallend is dat gedurende de drie dagen vrouwelijke musici ontbreken. Opmerkelijk, want de Belgische jazzscene kent heel wat vrouwelijk talent. De Lorenzo Di Maio Group mag op vrijdagavond de Meeting openen met muziek die de grenzen van de bop verkent. Een hoofdrol is weggelegd voor het bijzondere trompetspel van Jean-Paul Estiévenart. Minder interessant zijn de solo’s van leider Lorenzo di Maio, improvisaties vol bekende gitaarcliché’s. Toetsentovenaar Jozef Dumoulin zorgt voor een boeiende tweede showcase achter een onder effectapparatuur bedolven Fender Rhodes. Een experimentator pur sang, altijd verrassend! 

  
Toetsenwonder Jozef Dumoulin. De band Drifter. Mattias De Craene III.

Het ensemble Drifter, dat als derde optreedt, legt een overduidelijke link met de popmuziek in een tweetal vocale nummers. Saxofonist Nicolas Kummert  speelt in de voetsporen van John Coltrane. Het meest verrassende element is het geïnspireerde drumwerk van Teun Verbruggen, een muzikant die een sprankelend element vormt in elke ensemble waar hij meespeelt. Opvallend is de afsluiter van de eerste avond: Mattias De Craene III, een theatraal concert met twee drummers, een saxofonist en veel rook. 

Flagey
Een monumentaal pronkstuk vormt Flagey, het voormalige uit de jaren ’30 daterende gebouw van de Belgische radio-omroep. Art Deco op zijn best, met een tweetal schitterende muziekzalen. In de kleine zaal vinden op zaterdagochtend een tweetal optredens plaats van de bands Linus en Urbex. Linus bestaat uit gitarist Ruben Machtelinckx en saxofonist Thomas Jillings. Intieme muziek, met een licht romantische inslag, waarin spaarzaam gebruik wordt gemaakt van effectapparatuur. Buitengewoon smaakvol en perfect passend in de ruimte. Het octet Urbex staat onder leiding van de actieve slagwerker Antoine Pierre. Een musicus die tal van Belgische ensembles met zijn fantasierijke spel verrijkt. Urbex voert complexe composities uit, met meerdere lagen. Boeiende muziek, met topmusici uit de Belgische scene als trompettist Jean-Paul Estiévenart, pianist Fabian Fiorini en de saxofonisten Toine Thys en Tom Bourgeois. Een gezelschap met veel potentie dat een belangrijke belofte vormt voor de toekomst van de Belgische scene. 

  
Thomas Jillings en Ruben Machtelinckx van de band Linus. Octet Urbex. Trio Hermia/Ceccaldi/Darrifourcq.

Sabam Jazz Award
Zaterdagmiddag treden het trio Hermia/ Ceccaldi/ Darrifourcq en Dans Dans op. Manuel Hermia vormt al jarenlang een van de opvallende saxofonisten van de Belgische scene. Samen met cellist Valentin Ceccaldi en drummer Sylvain Darrifourcq zorgt hij voor een boeiende set. Dans Dans is een energiek gitaartrio, dat inmiddels ook buiten de Belgische grenzen furore maakt. Afsluiter van de middag vormt de uitreiking van de SABAM. Bassist Félix Zurstrassen krijgt de Jong Talentprijs uitgereikt en saxofonist Manuel Hermia ontvangt de prijs als gevestigd musicus. 

’s Avonds treden Animus Anima en Brzzvll op. Een mooie afwisseling vormen de op Amerikaanse jazz gebaseerde muziek van het eerste ensemble en de groovende funky sound van Brzzvll, met invloeden uit de Ethiopische muziek. Een passende afsluiter van de tweede dag.

  
Sabam-winnaars Manuel Hermia en Félix Zurstrassen. Dans Dans. Animus Anima.

Trio Grande
De zondagmorgen wordt geopend door het stevige toetsentrio Steiger, met naar atonaliteit neigende minimal music. Een optreden, met een beperkte muzikale spanwijdte, dat helaas geen 45 minuten kan boeien. Iets wat ruimschoots goedgemaakt wordt door de humorvolle set van Trio Grande, een al 25 jaar bestaande klassieker van de Belgische impro. Vol humor, fratsen en gevoel voor theater brengen deze drie oude rotten hun onverwoestbare muzikale verhaal. Saxofonist Laurent Dehors, tubaïst/trombonist Michel Massot en drummer Michel Debrulle zorgen met hun ‘smallest big band in the world’ voor een boeiende showcase. Wat het Willem Breuker Kollektief ooit was voor Nederland, is Trio Grande voor België: een muzikaal visitekaartje zonder weerga. Gepassioneerde muziek, die met een kwinkslag wordt gespeeld. 

  
BRZZVLL. Steiger. Trio Grande.

Verademing
Het is een verademing dat er in België nog zoiets bestaat als een internationale jazzmeeting. Een initiatief dat in Nederland al jarenlang een stille dood gestorven is met de opheffing van Muziekcentrum Nederland. Het is buitengewoon interessant voor buitenlandse organisatoren om kennis te nemen van een door professionals gemaakte keuze van de nationale jazzscene. Het jaarlijkse InJazz in Rotterdam heeft deze pretentie ook, maar weet niet voldoende buitenlandse organisatoren aan zich te binden. De Belgen slagen daar wel in, met een gastenlijst van actieve en spraakmakende internationale jazzpromotors.  Bijzonder is ook om te zien hoe bij onze zuiderburen musici, impresariaten, platenmaatschappijen, journalisten en organisatoren met elkaar samenwerken. Duidelijk is dat er in het bourgondisch ingestelde België meer gevoel en commitment voor de warmbloedige jazz is, dan in het enigszins afstandelijke Nederland.

Gezien: Lorenzo Di Maio Group, Jozef Dumoulin Solo, Drifter en Mattias De Craene III (1/9). Linus, Urbex, Hermia/ Ceccaldi/ Darrifourcq, Dans Dans, Animus Anima en Brzzvll (2/9). Steiger en Trio Grande (3/9).


© Jazzenzo 2010