Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Blijvend Applaus Prijs voor Ack van Rooyen

24 jul - Trompettist Ack van Rooyen (1930) ontvangt op 26 november in de Kleine Komedie in Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs 2017. De Prijs, bestaande uit een bronzen sculptuur van Iris Le Rütte en een geldbedrag van vijfduizend euro, wordt toegekend op voordracht van de jury bestaande uit Mijke Loeven, Bert Vuijsje en Ditmer Weertman.

De prijs is een initiatief van de Stichting Blijvend Applaus die in 1962 in Amsterdam werd opgericht door notabelen uit de artiestenwereld, aanvankelijk om oud-podiumkunstenaar te eren en waarderen voordat de vergetelheid dreigde toe te slaan. Inmiddels is de Blijvend Applaus uitgegroeid tot een oeuvreprijs. Eerdere winnaars waren onder andere Piet Noordijk, Ramses Shaffy, Paul van Vliet, Jard van Nes, Adèle Bloemendaal en Jenny Arean.

'Imposante loopbaan'
Van Rooyen speelde onder meer bij de WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orkest, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra, de Clarke-Boland Bigband en trad op met grootheden als Miles Davis (Montreux Festival), Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans en Kenny Clarke.

De jury over Ack van Rooyen: "Hij is sinds tientallen jaren een van de beste Europese jazzmusici met een imposante loopbaan in Frankrijk, Duitsland en Nederland achter zich. In zijn 88ste levensjaar is hij nog muzikaal actief en onverminderd creatief. Toch is Ack van Rooyen, waarschijnlijk door zijn niet aflatende bescheidenheid, nog altijd bekender onder muzikanten dan bij het publiek."

Aan de feestelijke uitreiking wordt meegewerkt door collega’s en vrienden.


© Jazzenzo 2010