Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Phil’s Music Laboratory - Repetitive Mind

CD-RECENSIE

Phil’s Music Laboratory - Repetitive Mind
bezetting: Philipp Rüttgers piano, composities; Allison Philips
trompet; Miguel Boelens alt- en sopraansaxofoon; Nils van Haften
tenorsaxofoon, basklarinet; Kobi Arditi trombone; Tobias Nijboer
contrabas; Felix Schlarmann drums
opgenomen: februari 2017, Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: oktober 2017
label: P-Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 52’33
website: www.philippruettgers.com
door: Erno Elsinga


De in Amsterdam woonachtige Duitse pianist en componist Philipp Rüttgers (1981) bracht zijn Music Laboratory voor het eerst in stelling in het Nijmeegse Lux Theater, resulterend in het album ‘Live at Lux’(2014). Voor het in oktober te verschijnen vervolg ‘Repetitive Mind’ toog het zevenkoppige gezelschap in licht gewijzigde bezetting naar de befaamde studio Fattoria Musica in Osnabrück, met Chris Weeda achter de knoppen.

Met trompettist Allison Philips en trombonist Kobi Arditi voor respectievelijk Bert Lochs en Vincent Veneman blijft het hoge niveau van Phil’s Music Laboratory gehandhaafd. Als thema voor de pittige arrangementen met veel solistisch vuurwerk koos Rüttgers met compositietitels als 'Rage', 'Ambiguous Times', 'Changing Landscapes' en The Agile Mountain Goat’ voor ‘de afgronden en parels van onze samenleving’, ook in het artwork tot uiting gebracht door tekenaar Probo Guritno.

Zonder te verzanden in overdaad bestookt Rüttgers zijn modern jazzensemble met talloze ritmewisselingen en melodiewendingen. Geen maat is hetzelfde. Een levendige lyriek overheerst in zowel de melodisch contemplatieve stukken als in het meer stevige orkestrale werk. De plotwendingen vormen telkens een afgerond verhaal waarin verschillende emoties worden opgeroepen, krachtig bijgezet door sterk solowerk van de blazers uiteenlopend van bedachtzaam tot explosief. 

Gaandeweg wordt de kracht van ‘Repetitive Mind’ duidelijk. Een totaalalbum waarin de frustraties van de huidige samenleving (arm-rijk, milieu, onzekerheid) raak worden vertaald in complexe maar behapbare arrangementen. Saxofonisten Miguel Boelens en Nils van Haften, trombonist Kobi Arditi en trompettist Allison Philips behoren tot de top van de improvisatieschool, evenals de ritmesectie met Tobias Nijboer op contrabas en Felix Schlarmann achter de drums. De repetitieve patronen en verstrooide melodiesolo’s van pianist Philipp Rüttgers dwalen door het geheel. 

‘Repetitive Mind’ wordt op 26 oktober gepresenteerd tijdens Festival Jazz International Nijmegen.
Phil’s Music Laboratory - Repetitive Mind


© Jazzenzo 2010