Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jasper van ‘t Hof – Jazz Because

4 CD-BOX

Jasper van ‘t Hof – Jazz Because
bezetting: Jasper van ’t Hof piano en toetsen met o.a. Charlie
Mariano, Philip Catherine, Don Alias, Archie Shepp, Nippy Noya,
Ernie Watts, Bo Stief, Pierre Courbois, Tony Lakatos, Annie
Whitehead, Bob Malach, Dick de Graaf, Stefan Lievestro en 
Jamie Peet
opgenomen: op diverse locaties tussen 1974 en 2015
uitgebracht: april 2017                             
label: JARO
aantal stukken: 56
tijdsduur: 79’45 / 72’02 / 70’26 / 72’08
website: jaspervanthof.com - jaro.demusicwords.nl
door: Cyriel Pluimakers


De internationaal opererende pianist, organist, toetsenist en bandleider Jasper van ’t Hof (1947) werd onlangs 70 jaar. Inmiddels staat hij 50 jaar op het podium en heeft hij een carrière doorgemaakt waarin hij over de grenzen een stuk beroemder is dan in Nederland. Met name in Duitsland behoort hij tot de meest geliefde festivalartiesten. Hij is een veelzijdig musicus, die zowel akoestisch als elektrisch tot de top behoort. Ook is hij niet alleen op jazz gericht, want met zijn band Pili Pili trad hij jarenlang succesvol op in het circuit van de wereldmuziek.

Ter gelegenheid van zijn jubileum heeft platenmaatschappij JARO een vier cd’s tellend overzicht samengesteld, met werk uit de afgelopen vier decennia. Van zijn vroegste opnames met de groep ‘Pork Pie’, met altsaxofonist Charlie Mariano, tot zijn huidige kwartet dat musici bevat als saxofonist Dick de Graaf, contrabassist Stefan Lievestro en drummer Jamie Peet. Zonder meer een van de meest interessante Nederlandse live-formaties van dit moment. 

Naast de vier cd’s telt deze uitgave een indrukwekkende biografie van maar liefst 94 pagina’s, geschreven door Hans Riesewijk en - uiteraard - voorzien van een Engelse vertaling. Twee cd’s zijn gevuld met een keuze uit de vele albums van Van ’t Hof en de overige twee bevatten eigen opnames en radio-opnames van Radio Bremen en NDR Hamburg.  Al zijn formaties – ook zijn soloprojecten – hebben een plek gekregen. Een bonte mix, die aanvoelt als een uitgebreide muzikale proeverij. Er is geen strenge orde aangebracht in het opgenomen werk en je valt van stevige fusion in subtiel akoestisch en van world in een kerkorgel recital. Van ’t Hof is in alle markten thuis en dat laat hij horen ook. Deze uitgave vormt een groot luisterfeest, dat naar nog meer muziek van de jubilaris doet verlangen. Een goed moment om een aantal van zijn oude lp’s en cd’s uit de kast te trekken of er nog een paar aan te schaffen. 

Indrukwekkend zijn de samenwerkingen met de saxofonisten Archie Shepp, Bob Malach en Ernie Watts. Van ’t Hof weet feilloos hoe hij het emotionele spel van deze giganten moet ondersteunen. Zijn begeleiding legt telkens precies de vinger op de juiste muzikale plek. Eigenlijk realiseren we ons in Nederland niet voldoende hoe bijzonder deze musicus is, met zijn innovatieve aanpak. Het is ironisch dat veel jongere musici – als bijvoorbeeld Tineke Postma – hem graag weer voor het voetlicht brengen. Want hij is een echt ‘podiumbeest’, dat van elk optreden een gebeurtenis maakt. Uit zijn synthesizers tovert hij de meest extravagante geluiden en de ritmische pulse die hij genereert uit een Steinway is weergaloos. Van ’t Hof is een rasartiest en behoort, ook nu, zonder meer tot de meest toonaangevende Europese musici. 

Deze uitgave zal zeker de opmaat vormen tot meer concerten van deze veelzijdige toetsengigant en een aantal nieuwe albums, waarin we hem in diverse settings kunnen beluisteren: van akoestisch tot world en fusion.Jasper van 't Hof Pili Pili, 1986Jasper van 't Hof en Tineke Postma
Buma Boy Edgar Prijs, Postma, 2015Jasper Van 't Hof, Charlie Mariano, Philip Catherine, Airto Moreira - Operanoia
Jazz Baltica, 1996


© Jazzenzo 2010