Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

John Zorn - Alhambra Love Songs

CD-RECENSIE

John Zorn - Alhambra Love Songs
bezetting: Rob Burger; piano, Greg Cohen; bas, Ben Perowski; drums
opgenomen: 27 oktober 2008
release: 2009
label: Tzadik / Challenge
tracks: 11
tijd: 44.35
website: www.tzadik.com - www.challenge.nl
door: Mischa AndriessenLiefdesliedjes van John Zorn? Jazeker, maar wel liefdesbetuigingen aan muzikanten, kunstenaars, componisten, filmmakers en (kinderboeken)schrijvers. Terry Riley wordt geëerd maar ook Clint Eastwood en Lynn Hejinian. De eerste hommage is opgedragen aan Vince Guaraldi, de man die onder meer de muziek voor de serie 'Peanuts’ maakte. Zijn muziek is net als die van Henry Manchini en Ramsey Lewis het referentiekader hier.

Zorn componeerde elf stukken voor pianotrio, waarbij het onduidelijk is of er voor de drie musici  improvisatie- ruimte was en zo ja, hoeveel. Dat die vraag na herhaaldelijk luisteren van de cd  nog steeds bestaat,  bewijst hoe knap Zorn dit project weer eens in elkaar heeft gezet.

‘Alhambra Love Songs’ bevat  kalme, ietwat kabbelende muziek. Sfeervol, maar luchtig. Filmisch, dromerig, soms melancholiek, maar nergens wrang of weerbarstig. De muziek doet het meeste denken aan Zorns cd ‘The Gift’; heel ander instrumentarium, zelfde sfeer. In een enkel nummer klinkt bovendien verwantschap met de kamermuziek uit zijn omvangrijke Masada project door, met name de pianotrio’s op ‘Bar Kokba'. Interessanter is de spaarzame maar succesvolle incorporatie van elementen uit de minimal Music.

‘Alhambra Love Songs’ is zeker niet van begin tot eind een onvergetelijke belevenis, maar het is wel een onderhoudende en soms intrigerende cd die opnieuw Zorns veelzijdigheid en toch ook zijn vakmanschap onderstreept. Er staan bovendien zeer geslaagde nummers op, zoals het o zo simpel klinkende maar toch ontroerende ‘Pacifica’ opgedragen aan filmmaker en musicoloog Harry Smith, en het afsluitende eerbetoon aan David Lynch ‘Siburon’ waarin een verstilde dreiging doorklinkt.


© Jazzenzo 2010