Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Nordanians – Dr. Mysore

CD-RECENSIE

The Nordanians – Dr. Mysore
bezetting: Oene van Geel altviool; Mark Tuinstra gitaar; Niti Ranjan
Biswas tabla. Gasten: John Beasley piano; Maarten Ornstein
basklarinet; Oleg Fateev bayan
opgenomen: Electric Monkey- en Warning Studio, A’dam
uitgebracht: 2017
label: ZenneZ Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 67’17
website: www.nordanians.com - www.moonrivermusic.com
door: Erno Elsinga


Het improvisatiebloed van altviolist Oene van Geel (1970) en gitarist Mark Tuinstra (1973) stroomt door menig muzieksoort. Vaak met een levendige maar ook verbindende kronkel. Dat is niet anders in het trio The Nordanians, opgericht in 2011 met de Bengalese tabla-speler Niti Ranjan Biswas, dat op geheel eigen wijze de op improvisatie gebaseerde Indiase muziek verrijkt met westerse invloeden.

Al bij de eerste noten van ‘Dr. Mysore’ – vernoemd naar de legendarische Indiase violist Mysore Manjunath – komt de vrolijkheid je tegemoet. Levenslustige grooves en blijmoedige melodiewendingen razen in hoog tempo enthousiast door de op de traditionele raga gebaseerde composities van Van Geel en Tuinstra. Waarbij elementen uit de funk, klassieke muziek, blues, gipsy, rock en effecten in de ogen van de Nederlanders vanzelfsprekende elementen zijn.

De improvisaties rijgen zich in hecht samenspel aaneen waarbij melodische solo’s ritmische varianten ontwikkelen of uitmonden in heerlijke dialogen onderling. Het rijke en stuwende tabla-spel van Biswas is daar debet aan. De wervelende ritmen zijn even oorspronkelijk als een vanzelfsprekend contrast in het breed geschakeerde landschap van The Nordanians.

Het trio wordt op een flink aantal stukken bijgestaan door gastmusici. De basklarinet van Maarten Ornstein blijkt her en der een onontbeerlijke ritmische factor en pianist John Beasley doorkruist met ritmische solo’s stoutmoedig de heersende groove. Oleg Fateev schetst op bayan (accordeon) diepere lagen in het intieme, door hem geschreven ‘Fuji’.

‘Dr. Mysore’ is een zonnig album waarop culturen elkaar omarmen en vakmanschap, humor en emotie eensgezind door het leven gaan. The Nordanians – Dr. Mysore


© Jazzenzo 2010