Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Portugal, Van Kemenade, Van ’t Hof – Daytime Sketches

CD-RECENSIE

Portugal, Van Kemenade, Van ’t Hof – Daytime Sketches
bezetting: Maria Portugal drums; Paul van Kemenade
altsaxofoon; Jasper van ’t Hof piano, keys, sampling
opgenomen: 14 en 17 februari 2017, Tafelbergstudio Tilburg
uitgebracht: mei 2017
label: Kemo
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’35
website: www.paulvankemenade.com
door: Erno ElsingaKomend najaar zit Paul van Kemenade veertig jaar in het vak. Een carrière gekenmerkt door talloze formaties, internationale samenwerkingen tot op het Afrikaanse continent, Van Kemenade’s kwintet en kwartet, constante kwaliteit en de onwil concessies te doen aan het commerciële landschap. Op ‘Daytime Sketches’ excelleert de altist in duo’s en trio met de Braziliaanse drumster Maria Portugal en pianist en keyboardspecialist Jasper van ’t Hof.

Een noviteit. Werkte Van Kemenade al met imposante orkesten, flamencomusici, klassieke ensembles en wat al niet meer, niet eerder infiltreerde de elektronica binnen Van Kemenade’s werk. Een zinderende beleving, zoals in het door Van Kemenade gecomponeerde titelstuk waarin de altist krachtige improvisaties spreidt over groovende samples van Van ’t Hof. 

De oerschreeuw die ten grondslag ligt aan de drie duo-stukken die Van Kemenade opnam met slagwerkster Portugal is aangrijpend. Vrijheid, spanning en emotie weerklinken het gehele album door, maar excelleren in de drums-sax-improvisaties tot bloedstollende hoogte.

Van een andere orde zijn het melodramatische ‘Hospel’ en het melodisch puntige ‘Dance on the Water’, aanstekelijke trio-composities met hitpotentie, een potentiele reddingsboei voor het noodlijdende 3FM.

Het dynamisch gevarieerde ‘Daytime Sketches’ rolt van hoogtepunt naar hoogtepunt waarin de zielsverwantschap tussen de musici tot bevlogen samenspel en improvisaties leidt. De bron van creatieve invalshoeken is nog lang niet opgedroogd. In mei 60 geworden, gaan Van Kemenade’s toon en composities nog immer door merg en been.

In het kader van Van Kemenade’s 40-jarige jubileum staan er op 6 en 7 oktober speciale concerten gepland in Theaters Tilburg en Bimhuis.


© Jazzenzo 2010