Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

New Cool Collective Big Band featuring Thierno Koite

CD-RECENSIE

New Cool Collective Big Band featuring Thierno Koite 
bezetting: Jelle Schouten, Joe Rivera, David Rockefeller, Randell
Heye trompet; Bart Lust, Frans Cornelissen, Kees Adolfsen,
Andre Pet trombone; Benjamin Herman, Miguel Martinez, Thierno
Koite, Wouter Schueler, Efraim Trujillo, Tini Thomsen saxofoons;
Rory Ronde gitaar; Willem Friede elektrische piano; Leslie López
bas; Joost Kroon drums; Jos de Haas, Frank van Dok percussie
opgenomen: 2016, Wisseloord Studio’s, Hilversum
uitgebracht: april 2017
label: Dox Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’44
website: www.newcoolcollective.com
door: Cyriel Pluimakers


Speciaal ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van het platenlabel Dox Records brengt de New Cool Collective Big Band een album uit met een speciale gast: de uit Senegal afkomstige saxofonist Thierno Koité, bekend van Orchestra Baobab.

De eerste ontmoeting met Koité dateert uit 2013 en na een optreden van zijn Orchestre Baobab werden er plannen gesmeed. In 2016 is het zover en worden er opnames gemaakt in de Hilversumse Wisseloord Studio’s. Het repertoire bestaat uit nieuwe composities die de band samen met Koité schreef en een tweetal eigen composities van hem. Ook zijn een aantal bekende New Cool Collective nummers opnieuw gearrangeerd voor deze bigband bezetting.

Het album vormt één groot luisterfeest, met een hoofdrol voor het expressieve geluid van Koité, die met zijn spel voortdurend stroomstootjes uitdeelt en bovendien een fantastische sfeermaker is. Wars van virtuositeit laat hij horen waar de Afrikaanse muziek zo goed in is: dansbare ritmes en meeslepende melodieën. Muziek die het liefst de hele nacht doorgaat en pas stopt bij dageraad.

Opvallend is het werkelijk fantastische spel van gitarist Rory Ronde, die erin slaagt die typische riffjes van de Afrikaanse popmuziek perfect voor het voetlicht te brengen. Wat hij in het meeslepende ‘Padee’ doet is letterlijk adembenemend: met een licht versleten gitaargeluid vuurt hij de blazers aan. Een soort muzikale oerkracht is het resultaat, met meedogenloze collectieven.

Bekende composities als ‘Thierno’, ‘Rantanplan’ en ‘Rumbón’, afkomstig van de cd ‘Electric Monkey Sessions’ worden naar een hoger en warmbloediger niveau getild. Koité soleert in ‘Thierno’, ‘Rantanplan’ krijgt een uptempo-uitvoering en het uitbundig gespeelde ‘Rumbón’ voorziet het album van een passend slot. Tot slot verdient het geweldige werk van de ritmesectie een pluim, met bassist Leslie López, drummer Joost Kroon en de percussionisten Jos De Haas en Frank van Dok. Een krachtige en inspirerende ‘motor’, die fantastisch kan grooven. 

‘New Cool Collective Big Band featuring Thierno Koité’ vormt zeker een van de meest geslaagde producties van de New Cool Collective tot nu toe, een album dat erom vraagt keer op keer gedraaid te worden.
New Cool Collective Big Band featuring Thierno Koite


© Jazzenzo 2010