Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

TaxiWars - Fever

CD-RECENSIE

TaxiWars - Fever
bezetting: Tom Barman zang; Robin Verheyen saxofoon; Nicolas Thys bas; Antoine Pierre drums
opgenomen: 2016
uitgebracht: 21 oktober, 2016
label: Universal Music Group
aantal stukken: 10
tijdsduur: 41'05
website: www.taxiwars.be - www.universalmusic.com
door: Mathilde LöfflerDe Belgische formatie TaxiWars van rockzanger Tom Barman en saxofonist Robin Verheijen is sinds het gelijknamige debuutalbum uit 2015 zeer succesvol met optredens op onder andere North Sea Jazz Festival, Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim.

Met hun rauwe mix van eigengereide jazz en spoken word, gebouwd op stomende bas-ostinato’s en hippe eigentijdse drums, veroverden ze een breed publiek met hun cross-over van jazz, rock en drum ’n bass.

Het nieuwe album ‘Fever’ borduurt voort op de eerder ingeslagen weg. Hoekig, onaangepast, maar tegelijk ook iets jazzier en verfijnder. De inmiddels bekende opzwepende succesformule wordt nog harder groovend voortgezet, leunend op de vette warme bas van Nicolas Thys en de inventieve drums van Antoine Pierre.

De compacte stukken brengen in uitgekiende composities een heel caleidoscoop van stemmingen. Het opzwepende openingsnummer ‘Fever’ – spoken word met een intense saxofoon, het funky ‘Soul Repair’, het minimalistische Franstalige ‘Soliloque’ of de ingetogen ‘Trash Metal Ballad’ zijn eigenwijs en boeiend, vol zeggingskracht en expressie. Smaakmakers zijn ook een uitgebeende hoekige blues en het punkachtige ‘Controlled Demolition’. Intense potentiele festival hits. Dwars, ijzersterk en met brute overtuigingskracht neergezet.

TaxiWars trekt zich ook op het album ‘Fever’ niets van genregrenzen aan. Deze worden juist bewust opgezocht en opgerekt. Geen muziek voor jazzpuristen, wel voor iedereen die vrij grasduint tussen jazz, blues, Latin en spoken word met een hip en ‘edgy’ geluid. 

‘Fever’ is een gerijpt en uitdagend album. Een aanrader, die bij vaker beluisteren steeds nieuwe aspecten en nuances prijsgeeft. TaxiWars - Fever (live)


© Jazzenzo 2010