Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jerôme Hol – Sneak Peek

CD-RECENSIE

Jerôme Hol – Sneak Peek
bezetting: Jerôme Hol gitaar; Erik Kooger drums; Glenn
Gaddum Jr. basgitaar
opgenomen: Electric Monkey, Amsterdam
uitgebracht: 2017
label: Hol Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 45’09
website: www.jeromehol.nl
door: Erno ElsingaImprovisatie is vaak wat jazzmusici bindt. Een element binnen de muziek dat hardrock en heavy metal-gitarist Jerôme Hol (1981) uiteindelijk in de jazz deed belanden. Hij is vaste waarde in de band van Hans Dulfer en nam onder meer op met Michiel Borstlap, Teus Nobel en Dick de Graaf. ‘Sneak Peek’ is inmiddels Hols derde album als soloartiest.

Hols vroege inspiratiebronnen zijn Jimi Hendrix, Led Zeppelin en The Rolling Stones. Invloeden die zeker nog doordruppelen in het huidige werk van de gitarist. Vooral Hendrix in combinatie met Stevie Ray Vaughan drukken met regelmaat een stevig stempel op Hols composities en improvisaties. Ruig, vrij maar ook van een zekere gepolijste schoonheid.

Jatwerk is het allerminst; Hols composities zijn helder, authentiek en bijzonder gevarieerd. Word je in de opener ‘Riff Rangers’ volledig omvergeblazen en is het genieten van de vrije improvisatie in ‘Wistful Yearning For Yesteryear’, verderop klinkt het reggea-achtige ‘Going South’ en het bij aanvang zoete ‘Alphabet City’ waarin Hol op hoge snelheid subtiel gitaarwerk laat horen. 

In de triobezetting met Erik Kooger op drums en Glenn Gaddum Jr. op basgitaar is het volop genieten van Hols improvisatiedrang dat met het nodige vuurwerk gepaard gaat. Gelukkig gaat het nergens richting zoete fusion, maar is het jazzrock met flinke ballen wat de klok slaat. Hol, immer op zijn Fender Stratocaster, heeft binnen het genre zijn eigen identiteit ontwikkeld. 

Jerôme Hol is zondag 23 april te gast bij VPRO's Vrije Geluiden, NPO 1, vanaf 10.30 uur.Jerôme Hol  - Riff Rangers


© Jazzenzo 2010