Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gitarist Allan Holdsworth (70) overleden

17 apr - Gitarist Allan Holdsworth is zondag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn dochter op Facebook bekend. Holdsworth maakte in de jaren '70 onder meer deel uit van de fusiongroepen Soft Machine en Gong.Allan Holdsworth.De Britse jazzrockgitarist was in de jaren '80 een van de eersten die experimenteerde met de Synthaxe gitaarsynthesizer, zoals te horen op zijn album 'Atavachron' uit 1986. Holdsworth gold als een groot inspirator voor gitaristen als Eddie van Halen, Peter Frampton en Steve Lukather (Toto).

Naast Soft Machine (late bezetting) en Gong speelde Holdsworth ook in The New Tony Williams Lifetime, met Jean-Luc Ponty en in Bruford en UK (met John Wetton, Bill Bruford en Eddie Jobson). In 1988 nam Holdsworth een album op met Stanley Clarke ('If this bass could only talk') en ook maakte hij kort deel uit van Level 42.

Holdsworth debuteerde in 1982 onder eigen naam en maakte bij gitaarliefhebbers indruk met de albums 'IOU', 'Road Games' en 'Metal Fatigue'. In 2009 baarde Holdsworth opzien met het live-album 'Blues for Tony', een tribute aan Miles Davis-drummer Tony Williams met Alan Pasqua, Chad Wackerman en Jimmy Haslip. 

Dit jaar verscheen een 12-delige cd-box van Allan Holdsworth: 'The Man Who Changed Guitar Forever'.


© Jazzenzo 2010