Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

James Brandon Lewis geeft de jazz toekomst

CONCERTRECENSIE. James Brandon Lewis Trio, Bimhuis, Amsterdam, 9 maart 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

James Brandon Lewis (Buffalo, 1983) maakt al een aantal jaren de tongen los onder jazzcritici en liefhebbers. In eigen beheer bracht hij in 2010 het album ‘Moments’ uit, gevolgd door een korte verbintenis met het ‘Okeh’ label die leidde tot een tweetal iets te brave cd’s. Zijn overweldigende optreden op het North Sea Jazz Festival 2016 betekende de definitieve doorbraak van de jonge tenorsaxofonist en zijn trio. Degenen die erbij waren, maakten een magisch concert mee dat uitbundig refereerde aan de spiritual jazz. Even leek het of er een nieuwe Coltrane was opgestaan, een messenger die de richting van de jazz voor de nabije toekomst zou gaan bepalen.

 
Een weergaloze show van Luke Stewart, James Brandon Lewis en Warren ‘Trae’ Crudup in Bimhuis. 

Flow
Lewis heeft een natuurlijke flow in zijn spel en het energieniveau van een atleet. Iets wat zeker ook geldt voor bassist Luke Stewart en drummer Warren ‘Trae’ Crudup. Het trio heeft een krachtige en wendbare stijl, die gelijktijdig refereert aan gospel, free jazz, dub, hiphop en rap. Actuele en hippe muziek die nooit uit is op effectbejag, maar primair gericht is op de inhoud. Een meeslepend en bijna religieus verhaal, dat bij het publiek diepe emoties oproept. 

De musici spelen meestal op een enorm volume, dat soms tegen de pijngrens aanzit. Lewis presenteert zijn boodschap op oorlogssterkte, als een actuele representant van de Black Power beweging. De musici luisteren goed naar elkaar en zwepen elkaar op als topsporters. Op eenvoudige thema’s speelt Lewis tientallen minuten durende improvisaties, waar ogenschijnlijk simpele motieven omgebouwd worden tot bouwwerken van reusachtig formaat.

  
Gedoseerde agressie met een overweldigende muzikale inhoud.

Motor
Grote motor achter het geheel is de dynamische en superalerte Crudup, die met zijn slagwerk de band aanvuurt als een bezetene. De baslijnen van Luke Stewart voeren het toch al hoge energieniveau op tot een maximum. Gedoseerde agressie met een overweldigende muzikale inhoud is het resultaat. Een artistieke visie die je als luisteraar totaal overdondert en in geen dagen meer loslaat.

‘No Filter’ heet de meest recente productie van Lewis, die alleen digitaal via het web wordt verspreid. Vurige muziek zonder poespas, met een krachtige blik op de toekomst. Het is een verademing om weer eens een charismatische musicus te horen die geen brave vingeroefeningen of trucjes naspeelt van zijn conservatoriumopleiding, maar die met bravoure een nieuw geluid geeft aan de belangrijkste ontwikkelingen uit de jaren zestig en zeventig. Een musicus die wel eens de dominante factor zou kunnen gaan vormen voor de jazz van het komende decennium.

James Brandon Lewis Trio is nog te zien in LUX Nijmegen (10/3), Lantaren Venster Rotterdam (11/3) en De Singer Rijkevorsel B (13/3).Beluister het concert van James Brandon Lewis Trio in Bimhuis terug via Bimhuis Radio:


© Jazzenzo 2010