Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The BvR Flamenco Big Band – Luz de Luna

CD-RECENSIE

The BvR Flamenco Big Band – Luz de Luna
bezetting: The BvR Flamenco Big Band met Bernard van Rossum sopraansaxofoon, composities, arrangementen en teksten; María Marín zang. Gasten: Antonio Serrano mondharmonica; David de Jacoba zang; Ben van Gelder altsaxofoon; Carlos de Jacoba gitaar
label: eigen beheer
uitgebracht: januari 2017
aantal stukken: 7
tijdsduur: 39:10
website: bernardvanrossum.com - bvrflamencobigband.com 
door: David Cohen


‘Luz de Luna’ vormt het vervolg op de debuutplaat van Bernard van Rossums flamencobigband, ‘Jaleo Holandés’ uit 2014. Evenals het eerste album wordt ‘Luz de Luna’ getekend door een duizelingwekkende veelzijdigheid aan compositorische invalshoeken binnen een even solide als onmiddellijk herkenbaar geluid. Bernard van Rossum heeft in de afgelopen twee jaren allerminst stilgezeten, want het lijkt hem op dit romantische album te zijn gelukt zijn muzikale ideeën nog trefzekerder over het voetlicht te krijgen.

De cd vermengt traditionele flamenco-elementen als de typische zangstijl, de ritmische gitaar en de immer presente, ophitsende klappende handen met het geluid van een flexibele big band die ogenblikkelijk aan de aanwijzingen van haar dirigent en leider lijkt te gehoorzamen. De composities zitten geraffineerd in elkaar en liggen niettemin makkelijk in het gehoor. Een extra pluim verdienen de solisten die zich schijnbaar moeiteloos lijken te bewegen binnen Van Rossums muzikale idioom, zonder daarbij hoorbaar af te wijken van hun eigen speelwijze. Bijzonder fraai zijn de solo’s van tenorsaxofonist Joao Driessen op ‘El Gladiador Cobarde’ en trompettist Gidon Nunes Vaz en pianist Xavi Torres op ‘Lejos de Casa’. 

Zangeres María Marín en speciale gastzanger David de Jacoba leveren meeslepende en energieke interpretaties van fraaie Spaanse teksten: “Zon die mensenzielen doet ontwaken / en fluisterend, zonder te schreeuwen, de golven streelt”, of “Honing, door een bijtje uit een bloem gestolen / viel op jouw huid / hoe zoet waren de kussen die ik van je kreeg / en hoezeer maakten ze een martelaar van mij”. Een opvallende toevoeging aan het instrumentarium is de mondharmonica van Antonio Serrano, die zo feilloos in het geheel opgaat dat je je haast afvraagt waarom ze er de vorige keer nog niet bij was. 

Aan het slot van de recensie van ‘Jaleo Holandés’ werd de hoop uitgesproken dat Van Rossum zijn band nogmaals op de plaat zou zetten. Het resultaat mag er zijn: deze tweede cd is bij vlagen romantisch (op het titelnummer ‘Luz de Luna’), spannend (aan het begin van ‘Y tu ni siquiera lo sabes’), en door de uitgekiende afwisseling van tempo en sfeer nergens langdradig. Het is goed dat het Fonds Podiumkunsten en de Keep an Eye Foundation het verschijnen van dit nieuwe album mogelijk hebben gemaakt. Met ‘Jaleo Holandés’ maakte Van Rossum zijn project tot een interessante nieuwkomer op de Nederlandse jazzbühne, met ‘Luz de Luna’ laat hij luid en duidelijk horen dat de BvR Flamenco Big Band er voorlopig niet meer van af te slaan zal zijn.


Bezetting: Bernard van Rossum sopraansaxofoon, composities, arrangementen en teksten; María Marín zang Edsart Udo de Haes flamencogitaar; Udo Demandt percussie/cajón; Miguel Hiroshi percussie; Jasper van Damme altsaxofoon, fluit; Miguel Ortega altsaxofoon, klarinet; Joao Driessen tenorsaxofoon, klarinet; Fernando Sánchez tenorsaxofoon; Bruno van der Haegen baritonsaxofoon, basklarinet; Gerhard Ornig, Bruno Calvo, Gidon Nunes Vaz, Evgeniy Bondarev trompetten; Jos van den Heuvel, Oliver Emit, Matthias Konrad trombones; Pablo Martinez bastrombone; Xavi Torres piano; Marco Zenini contrabas; Joan Terol slagwerk. Speciale gasten: Antonio Serrano mondharmonica; David de Jacoba zang; Ben van Gelder altsaxofoon; Carlos de Jacoba gitaar.


Zie ook:The BvR Flamenco Big Band – Luz de Luna
preview


© Jazzenzo 2010