Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

VanBinsbergen Playstation – Tales Without Words

CD-RECENSIE

VanBinsbergen Playstation – Tales Without Words
bezetting: Corrie van Binsbergen gitaar; Mete Erker klarinet; Miquel Boelens sopraan- en altsaxofoon; Morris Kliphuis hoorn; Joost Buis trombone, lap steel gitaar; Albert van Veenendaal piano; Dion Nijland contrabas; Yonga Sun drums
opgenomen: 24 en 25 januari 2016, Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: 10 maart 2017
label: Challenge Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 53’50
website: www.corrievanbinsbergen.com
door: Erno Elsinga


‘Verhalen zonder woorden’ is het onvermijdelijke instrumentale vervolg van Corrie van Binsbergens succesvolle literaire concertreeks met bekende Nederlandse schrijvers. Een aantal composities bewerkte ze voor haar achtkoppige band Playstation die in de studio en vers van de lever de stukken ondoorgrondelijk vertaalde naar filmische klankverhalen voorzien van mysterieuze rafelranden.

Tekstflarden van Tjitske Jansen, Tommy Wieringa, Remco Campert, Manon Uphoff en Toon Tellegen liggen ten grondslag aan de vaak driedelige en suite-achtige stukken, met veel ruimte voor improvisatie. 

Het album opent met het onheilspellende ‘Night Sky’ (Jansen) gevolgd door het mysterieus enge, driedelige ‘Pagan Goddess’ (heidense godin, Wieringa) met Zappa-achtige gitaarriffs die opdoemen uit een dwalende blazerssectie, ingeleid door freaky en onbestemde klanken uit Albert van Veenendaals geprepareerde piano. Beklemmend en spannend tegelijkertijd. Een sfeer die wordt voortgezet in het surrealistische ‘Dream Like’ (dromerig, Campert) dat aanvangt met aftastende blazers en uiteindelijk samenkomt in harmonieus groepsspel waarover een euforische altsaxsolo van Miquel Boelens weerklinkt. Samenspel dat opgesloten ligt in Camperts dichtregel ‘het gedicht is op zijn mooist als het op weg naar af is.’

Ook de driedelige suite ‘Sketches in Dark Blue’ (Uphoff) ontkomt met schijnbare klankworstelingen niet aan deze stelling, waarbij elk instrument zijn eigen invulling geeft aan ‘wisselende beelden uit de herinnering’. In het opgetogen ‘Dance of the Mayfly’ (eendagsvlieg, Tellegen) weerklinken hoop en verlangen licht groovend uiterst harmonieus. Een lichtpunt dat in het grafstemmige en afsluitende ‘Lamento’ (Campert), met een hoofdrol voor hoornist Morris Kliphuis, tenietgedaan wordt.

‘Tales Without Words’ is duister, onheilspellend en staat strak van de spanning. De verhalende composities zijn van een hoog niveau en bieden de louter uit topmusici bestaande band Playstation de ruimte individueel aan de haal te gaan met het materiaal. Een conceptalbum dat boeit van begin tot eind, misschien wel Van Binsbergens beste album tot nu toe.

VanBinsbergen Playstation presenteert ‘Tales Without Words’ op 10 maart in het Bimhuis in Amsterdam, en op 17 maart in de WII Concertzaal in Den Bosch (voorheen Toonzaal).


© Jazzenzo 2010